nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Kronika Štore

Mladoletnik iz Štor preprodajal pirotehniko

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.12.2015 14:35

Celjski policisti so v hišni preiskavi, ki so jo v ponedeljek opravili pri mladoletniku z območja Štor, našli in zasegli več kot 100 kosov prepovedanih pirotehničnih sredstev.

Celjski policisti so mladoletnika preiskovali zaradi nesreče, ki se je zgodila pred dnevi in v kateri je drug mladoletnik zaradi poškodbe s pirotehničnim sredstvom ostal brez treh prstov na roki. V hišni preiskavi so ugotovili, da je poškodovanemu pirotehnično sredstvo priskrbel ravno mladoletnik z območja Štor.

Pirotehničnih izdelkov prve kategorije, katerih glavni učinek je pok, sicer ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve.

Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov v nasprotju z omejitvami pomenijo prekršek, za katerega je predvidena globa od 400 do 1200 evrov. Posebej pa na policiji opozarjajo, da lahko nepremišljena uporaba pirotehničnih sredstev uporabniku "za vedno zaznamuje življenje".


Prav tako policija opozarja na nevarnosti, ki jih lahko predstavljajo pirotehnični izdelki lastne izdelave ali izdelki, kupljeni na črnem trgu. "Njihova uporaba je še posebej nevarna in seveda ni dovoljena," poudarjajo in dodajajo, naj uporabniki pirotehnične izdelke, če se jim že ne morejo odreči, kupujejo le v trgovinah z dovoljenjem ministrstva za notranje zadeve. Obenem pa naj upoštevajo možnost, da se izdelek ne bo "obnašal" tako, kot je navedeno v navodilih.

Uporaba ostalih pirotehničnih izdelkov, kot so rakete, fontane, baterije, pirotehnične vžigalice, čudežne svečke, zlati dež, tortne fontane in čmrlji, sicer ostaja dovoljena skozi vse leto.

Na Policijski upravi Celje ob tem opozarjajo, da so se letos nekoliko spremenile določbe zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. Prodaja ognjemetnih izdelkov prve kategorije, katerih glavni učinek je pok, je tako fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja - in ne do 2. januarja, kot je veljalo doslej.