pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Kronika Ljubljana

Na DUTB preiskava kriminalistov

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
15.10.2015 10:13

V prostorih Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) poteka kriminalistična preiskava. Kriminalisti preiskujejo sum zlorabe položaja v povezavi izplačili računov v skupnem znesku približno 2,8 milijona evrov na podlagi svetovalnih pogodb. Predkazenski postopek poteka zoper več oseb.

Te osebe naj bi kaznivo dejanje storile pri vodenju gospodarske dejavnosti zato, da bi drugemu pridobili premoženjsko korist oz. povzročili premoženjsko škodo. Pri tem so naklepoma zlorabile svoj položaj in dano zaupanje glede razpolaganja s tujim premoženjem, ker so na podlagi sklenjenih svetovalnih pogodb odredile izplačilo večjega števila računov.

Kot so še sporočili iz generalne policijske uprave, kriminalisti nobeni od osumljenih oseb niso odvzeli prostosti, ker za to ni podanih zakonskih pogojev. Za kaznivo dejanje zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je zagrožena kazen zapora do osmih let, so dodali.

Nacionalni policijski urad je predkazenski postopek začel marca na podlagi prijave računskega sodišča, preiskovalci pa zbirajo obvestila in dokaze ter izvajajo druge potrebne ukrepe na podlagi usmeritev in navodil specializiranega državnega tožilstva.

Računsko sodišče, ki je takrat DUTB za poslovanje v letu 2013 izdalo negativno mnenje, je v reviziji odkrilo sum kaznivega dejanja pri sklepanju pogodb z zunanjimi svetovalci in ga naznanilo policiji, je spomladi razkril predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel.

V prostorih DUTB v Ljubljani, kjer potekajo preiskave od 7. ure, je tudi izvršni direktor DUTB Aleš Koršič, so potrdili na DUTB.

Na nekatere sporne svetovalne pogodbe DUTB so opozarjali mediji in Komisija za preprečevanje korupcije. Računsko sodišče pa je med drugim v reviziji odkrilo več nepravilnosti oz. pomanjkljivosti, veliko na področju plačne politike, ki so nedavno odnesle dva vodilna v DUTB, pri sklepanju pogodb z zunanjimi izvajalci pa je ugotovilo kršitev zakona o javnem naročanju in sum nato prijavljenega kaznivega dejanja.

Kot je takrat povzel Vesel, DUTB v veliko primerih ni zahtevala specifikacije računov, zaradi česar ni mogoče preveriti, ali so bile storitve sploh izvedene. V nekaterih primerih so se naloge podvajale, plačane pa so bile na dve različni mesti. Podvajale so se naloge pri različnih najetih svetovalnih osebah ter pri delu in plačilu najetih svetovalnih družb.

Med posli, ki naj bi jih kriminalisti preiskovali, naj bi bil po poročanju spletnih Financ najverjetneje tudi tisti s svetovalno družbo Quartz+co, katere partner je bil razrešeni glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson.

Vlada je nedavno zaradi izgube zaupanja razrešila predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga in iz upravnega odbora odpoklicala Manssona. Tega je v torek na mestu glavnega izvršnega direktorja začasno zamenjal Imre Balogh, novi predsednik upravnega odbora pa je postal Marko Simoneti.