IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Kronika Ljubljana, Brežice, Obrežje

Nov sistem registracije migrantov uspešen, v Sloveniji prvih pet nemških policistov

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
28.10.2015 15:52

Po ocenah državnega sekretarja Šefica nov sistem registracije migrantov deluje odlično. Ministrica Györkös Žnidarjeva izpostavlja, da Hrvaška napoveduje prihode beguncev, a manjka podatek o njihovem številu. Direktor policije Fank pa je ob prihodu prvih petih nemških policistov v Slovenijo poudaril, da je pomoč tujih policistov priložnost, da Evropa spozna pravo stanje.

FOTO: STA

Po ocenah državnega sekretarja notranjega ministrstva Boštjana Šefica nov sistem registracije migrantov, ki z vlakom pridejo do Dobove, nato pa naprej do Šentilja, kjer jih registrirajo, deluje odlično. S sodelovanjem s Hrvaško so zadovoljni, o Avstriji pa pravi, da ne razmišlja o ograji na meji, ampak o nizki prepreki za regulacijo prihoda ljudi.

Kot je pojasnil Šefic, so že v torek brez problema izpeljali postopek prihoda in oskrbe migrantov v Dobovi, kjer so vstopili na slovenski vlak in se z njim odpeljali na Šentilj. Tam so jih registrirali. Enako brez težave so po njegovih besedah ponovili tudi danes dopoldne.

Tudi sodelovanje s hrvaško stranjo je po njegovih besedah ustrezno in so z njim zadovoljni. Skrajšali so celoten postopek obravnave migrantov, razbremenili policiste, kriminaliste, pripadnike civilne zaščite, humanitarnih organizacij in prostovoljce, je pojasnil.

Zdaj se, kot je navedel, dogovarjajo, da bi se organizirali tako, da bi registracijo testno izvedli tudi v Dobovi. S tem namenom so okrepili policijske sile in povečali število registracijskih mest. Ta način želijo preizkusiti tudi zato, da ker je tudi Šentilj zelo obremenjen in ne želijo, da bi tam prišlo do težav. Če bosta sprejemljiva oba načina, bodo uporabljali oba, je napovedal.

Glede vprašanj in dilem v zvezi z domnevno postavitvijo ograje na avstrijsko-slovenski meji je Šefic poudaril, da Avstrija te ograje ne postavlja. Ob tem je navedel pojasnila avstrijske notranje ministrice Johanne Mikl-Leitner, da gre za postavitev nizkih ograj oz. preprek z namenom regulacije prihoda migrantov iz Slovenije v Avstrijo. S tem želijo doseči, da je skupina migrantov pravilno usmerjena, da lahko sprejem in evidentiranje potekata normalno, je še dodal.

Györkös Žnidar: Hrvaška napoveduje prihode beguncev, a manjka podatek o njihovem številu
Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je medtem ob obisku Šentilja ocenila, da tam sodelovanje na terenu poteka "izjemno dobro". Z avstrijskimi varnostnimi organi se po njenih besedah dogovarjajo tako o številu beguncev kot o času prehajanja meje, medtem ko s hrvaškimi varnostnimi organi po njenih besedah ni mogoč dogovor glede števila beguncev.

S hrvaško policijo poteka informiranje, prihode časovno najavljajo, vendar v tem trenutku manjka bistveni element, torej da ni dogovora o številu oseb, ki bodo prešli čez mejo, je dejala ministrica. Dodala je, da takšen prehod informacij, kot je sedaj vzpostavljen s Hrvaško, slovenski strani "bistveno ne olajšuje situacije", glede na to, da neomejen pretok migrantov skozi Slovenijo ni mogoč.

V Šentilju, kjer begunci vlak zapustijo na železniški postaji in morajo do mejnega prehoda in tamkajšnjega namestitvenega centra pešačiti, pa je ministrica po pogovorih s šentiljskim županom Štefanom Žvabom dejala, da trenutno potekajo aktivni pogovori o rešitvah na terenu. S Slovenskimi železnicami se dogovarjajo o možnosti vzpostavitve začasnega perona bližje namestitvenemu centru za begunce.

Glede napovedi avstrijske notranje ministrice Johanne Mikl-Leitner o možnosti tehničnih zapor na meji z Avstrijo pa je slovenska notranja ministrica dejala, da se bo v zvezi s tem z njo popoldne slišala po telefonu. Györkös Žnidarjeva je Šentilj obiskala skupaj z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem, ki pa izjav za medije ni dajal.

Fank: Pomoč tujih policistov priložnost, da Evropa spozna pravo stanje
Prvi mož policije Marjan Fank je po prihodu prvih petih nemških policistov, ki bodo Sloveniji pomagali pri obvladovanju begunske krize, dejal, da je pri sodelovanju tujih policistov pomembno predvsem to, da bodo videli razmere na terenu in te informacije sporočili v svoje države. To je priložnost, da Evropa spozna pravo stanje, je dejal.

Pri pomoči tujih policistov v Sloveniji ni toliko pomembno njihovo število, ampak to, da sami vidijo razmere in da bodo njihove države spoznale, koliko je beguncev, kakšne so razmere in kako Slovenija obvladuje stanje, je na Obrežju, kjer sprejel nemške policiste, dejal generalni direktor policije Fank.

Pri tem je opozoril, da se po Evropi širijo dezinformacije glede begunske krize, česar si po njegovem mnenju nihče ne želi. Sedaj je po njegovem mnenju priložnost, da Evropa spozna pravo stanje na terenu.

V izjavi za medije je tudi povedal, da bodo ti policisti z delom začeli v četrtek, imeli pa bodo podobna podobna pooblastila kot slovenski. V Slovenijo sicer na pomoč pri obvladovanju begunske krize prihajajo tudi policisti iz več drugih držav.