stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Kronika Črnomelj

NUJNO OPOZORILO OBČANOM ČRNOMLJA

Piše: Občina Črnomelj

Čas objave:
12.06.2018 07:58

Štab Civilne zaščite Občine Črnomelj opozarja občane, katerim so bila v neurju poškodovana gospodarska poslopja za spravilo suhega sena, da redno preverjajo temperaturo skladiščenega sena. Opozarjajo, da obstaja nevarnost SAMOVŽIGA zaradi namočenosti.

Na črnomaljski občini bo sicer danes izredna seja občinskega sveta, na kateri bodo govorili o posledicah neurja s točo, ki je v petek prizadelo velik del občine in Črnomlja. V Občini Črnomelj, kjer so včeraj začeli popisovati škodo, to sicer okvirno ocenjujejo na 10 milijonov evrov, kar pomeni, da občina lahko računa na državno pomoč.

Državno pomoč je ob ogledu poškodovanega črnomaljskega otroškega vrtca Čardak v soboto obljubil tudi predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar. Povedal je, da bo treba v primeru tega vrtca in Osnovne šole Loka takoj ukrepati, saj otroci ne smejo ostati brez varstva in šole. 

Kot predvideva zakonodaja, državna komisija za ocenjevanje škode pripravi končno oceno škode na kmetijskih pridelkih in končno oceno stvarne škode ter ju pošlje vladi. Ta ju potrdi, če škoda presega 0,3 promila prihodkov državnega proračuna, ter ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naloži pripravo programa odprave posledic škode.

Letošnji državni proračun predvideva približno 10 milijard evrov prihodkov, trenutna okvirna ocena škode v Občini Črnomelj pa glede na to vsoto presega kriterij za dodelitev državne pomoči. Po prvih ocenah naj bi škoda na infrastrukturi, v gospodarstvu, kmetijstvu in na zasebnih objektih presegla 10 milijonov evrov.

V Črnomlju so sicer po besedah županje Mojce Čemas Stjepanovič v ponedeljek nadaljevali odstranjevanje posledic petkovega neurja. V najbolj prizadetih stavbah in izobraževalnih zavodih pa so se prilagodili stanju. Županja je dodala, da občina sama stroškov sanacije ne bo zmogla in da med drugim računajo na državno pomoč.