profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Kronika

Policija opozarja na večje število vlomov

Piše: R.K.

Čas objave:
15.12.2023 10:33

Policisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 96 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 271 klicev. Obravnavali so devet prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda in zasegli avtomobil kršitelju cestno prometnih predpisov, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Posredovali so zaradi 12-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. V Brežicah so osumljencu nasilja v družini izrekli ukrep prepovedi približevanja žrtvi. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj lahke telesne poškodbe, nasilja v družini prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi nesreče pri delu, iskanja pogrešanih oseb in nedovoljenih prehodov državne meje.

Na področju prometne varnosti so policisti obravnavali voznika brez veljavnega vozniškega dovoljenja in z 1,9 promili alkohola. Policisti so okoli 23. ure zaradi nezanesljive vožnje v Novem mestu ustavili voznika osebnega avtomobila Volkswagen golf. Med postopkom so ugotovili, da gre za 45-letnega kršitelja, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,89 miligramov alkohola. Avtomobil so mu zasegli, zaradi kršitev izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Vlomi in tatvine

Na območju Velikega Gabra je 13. 12. zvečer nekdo vlomil v ograjen skladiščni prostor prodajalne in odtujil več pločevink piva, samokolnico, klešče za armaturno ploščo in okoli 25 kg soli. S tatvino je prodajalno oškodoval za okoli 500 evrov.

Na Dolžu je med 12. 12. in 14. 12. neznanec vlomil v počitniško hišo in odtujil posodo z gorivom.

V Bereči vasi na območju PP Metlika je med 26. 11. in 14. 12. neznanec vlomil v počitniško hišo. Odtujil je električne vodnike in posodo z gorivom in lastnika oškodoval za okoli 600 evrov.  

Med 14.30 in 20. uro je v Bojancih na območju PP Črnomelj nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev, skozi pritlična vrata vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil pištolo in denar.

Med 16. in 20. uro je na Dvoru neznanec izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi balkonska vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil zlat nakit.

V jesenskem in zimskem času obravnavamo več vlomov v poznih popoldanskih in večernih urah, in praviloma takrat, ko stanovalcev ni doma. Storilci objekte in navade stanovalcev opazujejo, izkoristijo tudi krajšo odsotnost (odhod na sprehod, v trgovino...) in vlomijo v hišo. Iz hiš kradejo predvsem denar in nakit.

Izkušnje kažejo, da so manj verjetni vlomi v hiše, kjer imajo nameščene alarmne naprave in video nadzor. Pomembno je tudi upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov, da ob odhodu od doma zaklepate vsa vrata in zapirate okna, ključev pa ne puščajte na tako imenovanih skritih mestih – v nabiralnikih, pod posodami za rože, pod predpražniki in podobno. Svetujemo, da tudi v primerih, ko od doma odidete le za krajši čas, v hiši pustite prižgano luč ali televizijski sprejemnik in na ta način zagotovite, da hiša ne daje videza, da v njej ni nikogar.

Policisti in kriminalisti veliko pozornosti namenjajmo preprečevanju in preiskavam tovrstnih kaznivih dejanj.  Občane pozivamo, da nas obveščajo v vseh primerih, ko v nekem okolju, soseski opazijo sumljiva vozila in osebe, ki v to okolje ne sodijo, si ogledujejo hiše in se morda pripravljajo na izvrševanje kaznivih dejanj. Tovrstna obvestila so namreč v veliko pomoč pri preiskavi morebitno izvršenega kaznivega dejanja.

Če ob prihodu domov opazite sledi vloma, ne vstopajte in ne hodite po stanovanju, ampak takoj pokličite policiste na številko 113. Ničesar ne prijemajte ali premikajte, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Prijeli tihotapce in tujce, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo

Nekaj po 16. uri so policisti na območju Župelevca (PP Krško) kontrolirali voznika osebnega avtomobila znamke Mercedes nemških registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 35-letni državljan Ukrajine prevaža štiri državljane Turčije, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo. Nekaj po 18. uri s v naselju Trebež (PP Brežice) ustavili voznika osebnega avtomobila Škoda octavia poljskih registrskih oznak. 25-letni državljan Ukrajine in 39-letni državljan Ukrajine sta prevažala tri državljane Turčije in državljana Sirije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo. Okoli 19. ure so v Čatežu ob Savi ustavili voznika osebnega avtomobila Lancia phedra bolgarskih registrskih oznak. 23-letni državljan Bolgarije je prevažal devet državljanov Turčije, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo. Med njimi so bili štirje otroci, ki jih je prevažal v prtljažniku. Državljanom Ukrajine in državljanu Bolgarije so odvzeli prostost, jih pridržali in jim zasegli vozila. S kazenskimi ovadbami zaradi kaznivih dejanj prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države jih bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki z državljani Turčije in Sirije še potekajo.

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so na območju PP Brežice (Rigonce, Brežice, Dobova, Dvorce, Obrežje, Brežice) izsledili in prijeli 39 državljanov Maroka, 25 državljanov Afganistana, 15 državljanov Sirije, sedem državljanov Somalije, šest državljanov Pakistana, tri državljane Turčije, državljana Tunizije in državljana Šrilanke. Na območju PP Metlika (Metlika, Rakovec) so prijeli 22 državljanov Sirije in tri državljane Maroka, na območju PP Črnomelj (Paunoviči) državljana Afganistana, na območju PP Krško (Veliki Podlog) 18 državljanov Sirije in na območju PP Sevnica (Sevnica) dva državljana Pakistana. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.