stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Kronika Koper/Ljubljana/Novo mesto

Policisti izvajajo poostren nadzor tovornih vozil in avtobusov

Piše: STA

Čas objave:
04.10.2023 16:42

Slovenski policisti na območju policijskih uprav Koper, Ljubljana in Novo mesto v torek in danes izvajajo poostren cestni nadzor tovornih vozil in avtobusov, ki ga usmerja Evropski organ za delo. Pri tem so zabeležili več kršitev, med drugim prekoračitve hitrosti in nepravilno uporabo preklopnih mehanizmov, so danes sporočili s policije.

Na primorski avtocesti so policisti v torek zvečer pri počivališču Risnik v smeri Kopra zaustavili voznika osebnega avtomobila z nameščenimi preizkusnimi tablicami, ki je ob omejitvi 130 kilometrov na uro vozil s hitrostjo 251 kilometrov na uro. Prejel je plačilni nalog v znesku 1200 evrov in 9 kazenskih točk.

Nekaj pred polnočjo pa sta policista zaustavila voznika osebnega avtomobila, ki je na primorski avtocesti vozil s hitrostjo 175 kilometrov na uro. Policisti so mu na kraju zasegli prepovedane substance in mu odredili strokovni pregled, ki pa ga je odklonil, zato so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo.

V poostrenem nadzoru je sodeloval tudi policist z merilnikom TruCam, ki je zabeležil kar štiri prekoračitve največje dovoljene hitrosti, pri čemer je najhitrejši voznik vozil s hitrostjo 185 kilometrov na uro. Ugotovil je tudi 56 kršitev varnostne razdalje, od tega 30 pri tovornih vozilih, ostalo pa pri osebnih avtomobilih.


Ob tem so odkrili še številne kršitve zaradi preobremenjenosti tovornih vozil ali skupin vozil, tehnične neizpravnosti, skrajšanega časa počitka, prepovedanega prehitevanja na avtocesti, uporabe mobilnega telefona med vožnjo, neposedovanja dokumentov in dovoljenj ter izrabljenih pnevmatik. Slednje so odkrili celo pri avtobusu, namenjenem prevozu otrok, ki je imel izrabljene sprednje gume.

Policisti so na območju policijskih uprav Ljubljana in Novo mesto v torek med poostrenim nadzorom odkrili številne kršitve, in sicer so vozniki tovornih vozil v enem primeru vozili brez dovoljenja za izredni prevoz, v enem primeru brez izvoda licence podjetja in v dveh primerih brez potrdila o poklicnih izkušnjah. V enem primeru vozilo ni bilo označeno za izredni prevoz, v enem primeru voznik ni ustrezno pritrdil tovora, v štirih primerih je bila oprema vozila pomanjkljiva, v dveh primerih voznika nista imela ustreznih pnevmatik, v enem primeru pa so policisti odkrili nepravilnost na tahografu.

Policijska patrulja je kontrolirala tudi prevoz otrok v šolo v bližini osnovnih šol Žužemberk, Dolenjske Toplice in Dvor. Ustavili so šest avtobusov za posebni linijski prevoz otrok v šolo in dva avtobusa na redni liniji. Pri tem so zaznali dve kršitvi. Prvi prevoznik je vozil brez izvoda licence podjetja za predmetni avtobus, poleg tega ni imel predpisane obvezne opreme v vozilu, kot sta gasilnik in prva pomoč, drugi prevoznik pa ni imel potrdila o poklicnih vozniških izkušnjah niti prve pomoči, poleg tega vozilo ni bilo pravilno označeno z znaki za prevoz otrok.

Ustavili so tudi skupino vozil, sestavljeno iz tovornega vozila in priklopnega vozila, ki je prevažala bager. Dolžina skupine vozil s tovorom je znašala 20,1 metra, pri čemer pa voznik oziroma prevoznik ni imel dovoljenja za izredni prevoz, vozila ni imel označenega za izredni prevoz, prav tako delovni stroj ni bil ustrezno in pravilno pritrjen na priklopno vozilo. Po izračunih je bila teža skupine vozil okoli 45 ton. Skupino vozil so policisti zato izločili iz prometa.