stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kronika Novo mesto

Policisti so imeli polne roke dela

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.11.2017 12:18

Policisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 49 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 169 klicev.

Obravnavali so prometno nesrečo, v kateri se je ena oseba lažje poškodovala in sedem prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. V Trebnjem in na Čatežu ob Savi so zasegli vozila kršiteljema cestno prometnih predpisov, ki nista imela veljavnih vozniških dovoljenj.

Posredovali so zaradi sedmih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari in vloma, posredovali pa še zaradi nesreče pri delu, požara in zaradi najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev.

Umrl v nesreči pri delu v gozdu

Včeraj okoli 13.30 so bili črnomaljski policisti obveščeni o nesreči pri delu v gozdu na območju Dragatuša. Opravili so ogled in ugotovili, da je 46-letni moški z motorno žago podiral večje hrastovo drevo. Ob žaganju se je izpulila korenina drevesa, drevo pa je padlo na 46-letnega moškega. Zaradi hudih poškodb je umrl na kraju nesreče. Zdravnica je za pokojnega odredila obdukcijo, policisti pa bodo z ugotovitvami seznanili pristojno tožilstvo.

Vlom v hišo v Novem mestu

Novomeške policiste je sinoči okoli 19.30 oškodovanec obvestil, da je pozno popoldne nekdo vlomil v njegovo stanovanjsko hišo in odtujil denar. Policisti so opravili ogled in zbrali obvestila. Po prvih ugotovitvah je storilec med 17.30 in 19.30 skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo, preiskal prostore in našel denar, ki ga je tudi odnesel. Lastnika, ki ga v času vloma ni bilo doma, je oškodoval za 1000 evrov.

Opozorilo policije: Policisti in kriminalisti PU Novo mesto v zadnjem obdobju ugotavljajo, da storilci v stanovanjske hiše vlamljajo v dnevnem času ali zgodaj zvečer, vedno pa takrat, ko v hiši ni nikogar. Ocenjujejo, da se storilci, ki vlamljajo v dnevnem času, pripravijo na izvršitev kaznivega dejanja. Najverjetneje opazujejo navade stanovalcev, npr. kdaj ti običajno odidejo od doma in kdaj se vrnejo, ali imajo v hiši psa, skozi katero okno ali vrata naj vlomijo, da bo čim manj možnosti, da jih kdo opazi in podobno. Ob vlomih v temnih delih dneva, predvsem v zgodnjih večernih urah, pa vlamljajo v hiše, v katerih očitno ni nikogar in nikjer v hiši ne gori luč. Storilci vlamljajo skozi vrata ali pritlična okna, preiščejo hišo in kradejo predvsem denar in zlat nakit. Občanom zato policija svetuje, da doma ne hranijo večje količine denarja in vrednejšega nakita. PIN kode plačilnih in bančnih kratic naj hranijo ločeno in naj jih ne označujejo, orožje pa naj hranijo v primernih protivlomnih in protipožarnih omarah. Omare in sefi naj bodo vgrajeni in zakriti. Vsekakor je priporočljiva namestitev alarmnih sistemov in kakovostnih ključavnic.

Žal, policija še vedno obravnava primere, ko oškodovanci močno olajšajo delo tatovom - puščajo ključe vhodnih vrat pod predpražnikom ali »skrite« pod bližnjim cvetličnim lončkom. Ob naši odsotnosti je zato dobro poprositi sosede, da so pozorni na sumljive okoliščine in o tem obvestijo policiste. Če gremo v večernih urah za krajši čas od doma, pa naj bodo v hiši prižgane luči, pa tudi televizijski ali radijski sprejemnik. Ob upoštevanju zaščitnih ukrepov lahko občutno zmanjšamo tveganje za vlom.

Že v preteklosti so novomeški policisti občane pozivali, da jih obveščajo o pojavu sumljivih vozil ali oseb, ki bi si lahko ogledovali stanovanjske hiše in se pripravljali na izvršitev kaznivih dejanj. Za obveščanje se vsem občanom zahvaljujejo, saj so tako že uspešno preiskali marsikatero kaznivo dejanje. Predvsem v skupnostih, kjer se sosedje med seboj poznajo in imajo dobre odnose, so ljudje veliko bolj pozorni na dogajanje in hitreje prepoznajo sumljive okoliščine. Pozorni so na primer na neznano osebo, ki hodi okoli sosedove hiše ali na lajež psa, ki s tem opozarja na prisotnost neznancev.

Poškodovali drevesa

V bližini igrišč na Šegovi ulici v Novem mestu so neznanci v noči na 22.11. poškodovali   in uničili sedem dreves. Policisti še preiskujejo okoliščine kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, s katerim je bilo povzročeno za okoli 1500 evrov škode.

Zasega vozil

Med kontrolo prometa na Čatežu ob Savi so brežiški policisti včeraj okoli 14. ure ustavili voznika osebnega avtomobila. Med postopkom so ugotovili, da 52-letni kršitelj nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil pa je neregistriran avtomobil. Vozilo so zasegli, mu izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Trebanjski policisti so sinoči okoli 19. ure na Mirni ustavili voznika osebnega avtomobila in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 60-letni kršitelj, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, je imel v litru izdihanega zraka 0,58 miligramov alkohola. Volkswagen golf so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Požar

Metliški policisti so bili sinoči nekaj pred 22. uro obveščeni o požaru bivalnega zabojnika v Rosalnicah. V času požara v zabojniku ni bilo nikogar, ogenj pa je objekt v celoti uničil. Policisti so kraj požarišča zavarovali, danes pa bodo opravili ogled. Z ugotovitvami bodo seznanili pristojno tožilstvo.