stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Slovenija v žaklju ali ko je dovoljeno vse

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Kronika Novo mesto, Minesota

Poslovil se je Prince

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.04.2016 19:48

Mrtvega zvezdnika r'n'b-ja in ikono funka Princea so našli v snemalnem studiu na posestvu v Minesoti. Star je bil 57 let.

Pevec naj bi bil v zadnjem času šibkega zdravja, minuli petek je krajši čas preživel v bolnišnici, po besedah predstavnika za medije zaradi hudega primera gripe. Že naslednji dan se je vrnil na svoje posestvo Paisley Park.

Prince Rogers Nelson se je leta 1958 rodil v Minneapolisu v Minesoti.
Prvo pogodbo je podpisal leta 1977 z družbo Warner Records in leto zatem izdal album debitantski album For You. Kmalu so sledili še Prince (1979), Dirty Mind (1980) in Controversy (1981). Že ta prva tetralogija je zapečatila glasbenikov prepoznavni slog: funkovski ritmi v kombinaciji s provokativnimi, seksi besedili, ter srce parajoče ljubezenske balade, odpete v čistem falzetu.

Leta 1984 je izdal album Purple Rain, ki ga je samo v ZDA prodal v več kot 13 milijonih izvodov in s katerim je bil 24 zaporednih tednov številka ena na Bilboardovi lestvici. Film z istoimenskim naslovom je dobil oskarja in prinesel več kot 80 milijonov samo v ZDA. Gre za polavtobiografsko zgodbo o rockerju iz Minneapolisa, ki se mora izviti iz travmatičnega, nasilnega družinskega okolja. Na albumu je bilo kar pet singlov, med drugim When Doves Cry in Let’s Go Crazy, naslovna balada pa še danes velja za eno najprepoznavnejših rockovskih himen vseh časov.


Produciral je tudi film Under the Cherry Moon (1986), v katerem je prav tako nastopil. Napisal je tudi glasbo za film Batman.

V več kot treh desetletjih se je zvrstilo veliko uspešnih in prepoznavnih albumov, sprememb imena, a vselej je njegov glasbeni izraz navdušil poslušalce, nanizal je vrsto uspešnic. Bil je pevec, pisec pesmi, multiinstrumentalist, igralec. V svoji bogati glasbeni karieri je prodal več kot 100 milijonov plošč.

Zadnji album HITnRUN Phase One je izšel septembra lani.