Manca Špik Dobra karma

Manca Špik s hčerko preseljena na povsem ...

Vesna Šošterič (2) Svet24.si

Razvpita resničnostna zvezdnica išče moškega

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

Dejan Židan in Tanja Fajon Svet24.si

Židan ob odstopu: "Prišel je čas, da slovensko ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Razkrivamo poti provizij za TEŠ6

Soraja 2 Odkrito.si

Torbica za 3.000 evrov in še kaj!

Mijo Matić Njena.si

Takole po karanteni uživa sanjski Mijo

Kronika Ljubljana

Previdno, lažna potrdila o nakazilu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.11.2012 17:19

V Združenju bank Slovenije opozarjajo, da je ena od poti, po kateri skušajo nepridipravi na preprost način priti do denarja, blaga ali storitev tudi pridobitev blaga oz. storitev na podlagi neveljavnega oz. ponarejenega potrdila o nakazilu denarja.

Potrdilo o nakazilu je mogoče natisniti že takrat, ko je plačilo potrjeno s strani lastnika računa, zaradi načina izvajanja plačilnega prometa pa dejansko še ni bilo izvedeno.

V večini primerov se namreč nakazila izvajajo ob delovnikih (od ponedeljka do petka) v okviru urnika posamezne banke, podatke o plačilnih nalogih do 50.000 evrov pa si banke izmenjajo na vsaki dve uri.

Podjetje ali posameznik tako lahko nakazilo vidi na svojem računu ob delovnikih okvirno med 8. in 17. uro. V primeru nujnih nalogov oz. nalogov višjih od 50.000 evrov pa je denar na računu prejemnika ob delavnikih navadno viden najpozneje v eni uri.

V združenju opozarjajo, da nalog, ki presega kritje na transakcijskem računu, ne bo obdelan, dokler na transakcijskem računu ne bo zadostnega kritja. Znesek, ki je naveden na potrdilu, je tako lahko tudi večji od dejanskega stanja na računu plačnika, zato je možno, da do izvedbe nakazila sploh ne pride.


V času med naročilom za izvedbo nakazila in dejanskim nakazilom lahko lastnik računa prenos sredstev tudi prekine.

Nepridipravi pa so inovativni tudi na področju ponarejanja potrdil o nakazilu. Potrdilo o nakazilu majhnega zneska spremenijo v potrdilo o nakazilu večjega zneska ali pa potrdilo v celoti ponaredijo.

Podjetjem in posameznikom zato svetujejo, da naj bo verodostojna osnova za izdajo blaga oz. storitev le dejanski priliv na njihov poslovni ali zasebni račun.