stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kronika

Prijeli devet tihotapcev ljudi

Piše: R.K.

Čas objave:
05.02.2024 12:55

V petek okoli 9.30 je na mejni prehod Rigonce na vstop v Slovenijo pripeljal voznik kombija Fiat ducato italijanski registrskih oznak. Ko je opazil policiste, je zapeljal na prometni pas, namenjen izstopu iz Slovenije, potem pa s pospešeno hitrostjo nadaljeval z vožnjo do naselja Rigonce, kjer je izgubil oblast nad vozilom in silovito trčil v kamnito ograjo. 24-letnemu vozniku, državljanu Indije, so odvzeli prostost in ga pridržali. Ugotovljeno je bilo, da v tovornem delu kombija prevaža 14 državljanov Sirije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo. Policisti so na kraj poklicali reševalce, ki so oskrbeli pet tujcev, poškodovanih v prometni nesreči.

Med opravljanjem nalog na območju Slovenske vasi so policisti 2. 2. nekaj po 16. uri kontrolirali voznika avtodoma portugalskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 53-letni voznik iz Litve in 52-letni sopotnik iz Poljske v avtodomu v majhnem pomožnem prostoru poleg rezervnega kolesa prevažata tri državljane Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo.

avtodom, tihotapca-z-ljudmi, policija
Prijeli tihotapce ljudi
PPIU Novo mesto

3. februarja nekaj pred 19. uro so na območju Slovenske vasi ustavljali voznika osebnega avtomobila znamke Audi. Kršitelj znakov policistov ni upošteval in je z veliko hitrostjo nadaljeval z vožnjo, zapeljal na avtocesto, kjer je vozil s hitrostjo 240 km/h, potem pa zapustil avtocesto, v krožišču Drnovo zaradi neprilagojene hitrosti povzročil prometno nesrečo in peš pobegnil. Tihotapca so policisti izsledili in prijeli. Ugotovili so, da gre za 34-letnega državljana Romunije, ki je v vozilu prevažal 31-letno državljanko Turčije in njene tri otroke. Lažje poškodovane potnike so reševalci oskrbeli.

avtodom, tihotapca-z-ljudmi, policija
Prijeli tihotapce ljudi
PPIU Novo mesto

V noči na 4. februar so na območju Jesenic na Dolenjskem ustavljali voznika kombija Renault traffic. Kršitelj znakov policistov ni upošteval, s pospešeno hitrostjo je nadaljeval z vožnjo po travniku, kjer je obstal. 28-letnega državljana Srbije so prijeli in mu odvzeli prostost. Ugotovili so, da v kombiju prevaža 13 državljanov Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo. Med tujci je bilo pet otrok. V bližini so izsledili in prijeli še voznika osebnega avtomobila Fiat punto, 27-letnega državljana Srbije in dva sopotnika, prav tako državljana Srbije. Ugotovljeno je bilo, da so prav tako sodelovali pri tihotapljenju državljanov Turčije.

avtodom, tihotapca-z-ljudmi, policija
Prijeli tihotapce ljudi
PPIU Novo mesto

avtodom, tihotapca-z-ljudmi, policija
Prijeli tihotapce ljudi
PPIU Novo mesto

avtodom, tihotapca-z-ljudmi, policija
Prijeli tihotapce ljudi
PPIU Novo mesto

4. februarja nekaj pred 21. uro so na Obrežju kontrolirali voznika osebnega avtomobila BMW 525 avstrijskih registrskih oznak. 26-letni državljan Romunije je prevažal pet državljanov Sirije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo.

Devetim tihotapcem so odvzeli prostost, jih pridržali in jim zasegli vozila. S kazenskimi ovadbami zaradi kaznivih dejanj prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države so jih privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki z ostalimi tujci še potekajo.

Na mejni prehod s ponarejenimi bankovci

3. februarja je na mejni prehod Obrežje na vstop v Slovenijo pripeljal voznik osebnega avtomobila Audi A3 poljskih registrskih oznak. Policisti so opravili temeljito mejno kontrolo. Pri pregledu prtljage 25-letnega voznika, državljana Romunije in Moldavije, so našli 69 bankovcev po sto evrov. Ugotovili so, da gre za ponarejene bankovce, ki ne vsebujejo predpisanih zaščitnih elementov. Ponaredke so zasegli, 25-letniku odvzeli prostost in ga pridržali. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja Ponarejanja denarja ga bodo privedli k preiskovalnemu sodniku.

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so med 2. in 5. februarjem na območju PP Brežice (Dobova, Obrežje, Rigonce, Slovenska vas, Loče, Rakovec, Jereslavec, Kapele, Čatež ob Savi, Jesenice, Globoko, Dvorce) izsledili in prijeli 129 državljanov Sirije, 32 državljanov Afganistana, 28 državljanov Konga, 26 državljanov Maroka, 22 državljanov Rusije, štiri državljane Pakistana, štiri državljane Nepala, štiri državljane Indije, štiri državljane Turčije, tri državljane Bangladeša, dva državljana Somalije, dva državljana Egipta, državljana Sierra Leone, državljana Kameruna, državljana Alžirije in državljana Kazahstana. Na območju PP Črnomelj (Zilje, Vinica, Suhor, Stari trg ob Kolpi, Preloka, Pribinci, Draga pri Sinjem vrhu, Dolnji Suhor pri Vinici, Žuniči, Sečje selo) so prijeli 49 državljanov Sirije 45 državljanov Maroka, sedem državljanov Sudana, pet državljanov Afganistana in državljana Somalije. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.