franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kronika Sevnica

Skupaj na Lisco 2023

Piše: R.K.

Čas objave:
08.09.2023 10:21

Pred Športnim domom Sevnica in na Lisci so danes pripravili enodnevno preventivno akcijo Skupaj na Lisco 2023. Njen glavni cilj je, da vse službe, ki sodelujejo pri posredovanju ob nesrečah in v drugih primerih, skupaj in v sodelovanju spoznajo planinske poti in nevarne odseke na tej priljubljeni posavski izletniški in planinski točki.

Preverili bodo tudi različne scenarije nastanka nesreč in preostalih interventnih dogodkov. Med drugimi cilji akcije je tudi spoznavanje najhitrejših in najvarnejših poti ter dostopov na Lisco.

Udeleženci akcije se bodo spoznali z reševalno opremo in reševalnimi vozili ter pri Tončkovem domu na Lisci z uporabo srčnega defibrilatorja. Med drugim je akcija namenjena krepitvi sodelovanja med reševalnimi službami.


Z namenom utrjevanja znanja in veščin, ki so potrebne za skupno, usklajeno in učinkovito delovanje reševalnih služb, pri akciji sodelujejo policijski postaji Sevnica in Laško, nujna medicinska pomoč Zdravstvenega doma Sevnica, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Sevnica, Gasilska zveza Sevnica, Območno združenje Rdečega križa Sevnica, območna enota reševalnih psov, lovski družini Loka in Zabukovje ter Planinsko društvo Lisca Sevnica. Akcijo je finančno podprla sevniška občina.

Po podatkih organizatorjev Lisco vsako leto obišče več izletnikov, kolesarjev, jadralnih padalcev, planincev, ljubiteljev narave in drugih pohodnikov. Nanjo vodijo številne urejene in označene planinske poti, ki pa lahko zaradi težavnosti, spremenljivih vremenskih razmer in drugih dejavnikov predstavljajo tveganje za nesreče in poškodbe. Zaradi številnih aktivnosti, tudi adrenalinskih, pa so bile v preteklosti večkrat potrebne usklajene akcije različnih reševalnih služb, so dodali.

Lisca je sicer 948 metrov visoka razgledna gora v Posavju, severno od Sevnice. Ima dva vrhova, nižji je Mala Lisca. Na višjem stoji meteorološka radarska postaja, pod njim pa dve planinski postojanki, Jurkova koča in Tončkov dom. Na zahodnem pobočju stoji cerkev sv. Jošta.