stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kronika Nova Gorica

Slovenska policija razkrila kriminalno združbo

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
09.05.2016 14:27

Po šestih mesecih intenzivnih preiskav so novogoriški kriminalisti v sodelovanju z Generalno policijsko upravo, kriminalisti Policijske uprave Ljubljana in italijanskimi policisti v obsežni preiskavi razkrili kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s preprodajo druge na območju Slovenije in Italije.

V drugi polovici lanskega leta so novogoriški kriminalisti postali pozorni na prodajo prepovedane droge v okolici gostinskega lokala v središču Nove Gorice. Na podlagi zbranih ugotovitev in pridobljenih podatkov so začeli izvajati prikrite preiskovalne ukrepe, ki so od konca lanskega leta dali kriminalistom nove informacije o kaznivih dejanjih.

Glede na kriminalne povezave z vpletenimi z drugih območij Slovenije je bila 4. maja v jutranjih urah odvzeta prostost 12 osebam. V četrtek je bilo k preiskovalnemu sodniku novogoriškega okrožnega sodišča privedenih deset osumljencev (osumljence iz Nove Gorice v starosti 34, 40, 48 in 78 let, 54, 37, 38 in 39 let stare osumljence z območja Ljubljane, 39-letnika iz okolice Ljubljane in 23-letnika iz okolice Nove Gorice), kriminalisti pa so ovadili še devet osumljencev iz Ljubljane, Brežic in Nove Gorice.

"Vseh 19 oseb je utemeljeno osumljenih storitve 79 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog," je na današnji novinarski konferenci povedal vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Nova Gorica Marino Pangos.

Preiskovalni sodnik je po zaslišanju za sedem oseb odredil pripor, za eno osebo pa hišni pripor. Vsi osumljenci so bili policiji znani tudi že v preteklosti - večina je bila osumljena ali kaznovana zaradi enakih ali podobnih kaznivih dejanj.

Po besedah Pangosa so bili osumljeni člani dobro organizirane kriminalne združbe, ki je preprodaja heroin, kokain in konopljo na območju Nove Gorice, Ljubljane in Italije. V kriminalistični preiskavi so ugotovili, da so člani omenjene združbe prodali več kilogramov heroina.


Kriminalisti so v zaključni akciji opravili 19 hišnih preiskav, preiskavo gostinskega lokala v Novi Gorici in 12 osebnih preiskav. Ob tem so zasegli več kot kilogram heroina, nekaj več kot deset gramov kokaina, več kot 100 gramov konoplje, deset plastenk metadona in 174 tablet zdravil, ki vsebujejo prepovedano drogo. Za zaseženo bi lahko ob prodaji iztržili med 50.000 in 100.000 evri.

Zasegli so tudi pripomočke za prodajo prepovedane droge in nekaj denarja, ki naj bi bil povezan s prodajo drog, več telefonov, računalnike in druge predmete.

Vodja sektorja za organizirano kriminaliteto v upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Tomaž Peršolja je povedal, da v Novi Gorici in Kopru zaradi bližine italijanske meje velikokrat prepovedane droge kupujejo tudi italijanski državljani, saj so prepovedane droge v Sloveniji precej cenejše kot v Italiji.

Število kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog je v Sloveniji v zadnjih letih približno enako - leta 2014 so obravnavali 1857, lani pa 1872 kaznivih dejanj.