profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kronika Kr, Lj

Sojenje še eni kriminalni združbi

Piše: Radio Krka

Čas objave:
06.03.2013 05:18

Na ljubljanskem in kranjskem okrožnem sodišču se danes začenja sojenje tistim obtoženim, prijetim med obsežno policijsko akcijo maja lani, ki krivde na predobravnavnih narokih niso priznali. Obtoženi so trgovine z drogami in orožjem.

V Ljubljani bodo sodili trem, v Kranju pa devetim obtoženim. Večina lani prijetih je krivdo priznala že na predobravnih narokih, sodišča pa so jih obsodila.

Obsežne aretacije so 11. maja lani potekale na Gorenjskem, v Ljubljani in na Primorskem, akcije pa se je neuradno prijelo ime Očistimo Slovenijo. V trgovini z drogami in orožjem naj bi po ugotovitvah policistov delovalo 47 oseb, zoper katere so vložili ovadbe za 193 kaznivih dejanj. Že septembra lani so v Kopru dva obtožena obsodili na krajši zaporni kazni, dva pa na pogojni kazni.

Člane ljubljanskih združb preganja tožilec Boštjan Jeglič, ki je obtožbo spisal zoper 13 oseb. Da niso krivi, vztrajajo trije: Gorazd Filimonović, Darko Smešnik in Nermin Ćatić. Deset jih je krivdo priznalo in sprejelo kazen, ki jo je ponudil tožilec. Najdlje bo za rešetkami vodja ene od skupin Smajil Kučević, sedem let in enajst mesecev. Plačati bo moral tudi 20.000 evrov denarne kazni in vrniti 16.000 evrov premoženjske koristi.


Na kranjskem okrožnem sodišču bo sojenje steklo zoper devet od 22 obtoženih, ki krivde na predobravnavnem naroku niso priznali. Danes naj bi pred sodnico Andrijano Ahačič stopila sedmerica obtoženih, ki jih obtožnica bremeni trgovine z drogami, medtem ko naj bi sojenje za obtožene trgovine z orožjem izločili v drug postopek in ga začeli v četrtek.

Tako bi domnevnega naročnika orožja Veliborja Popovića, za katerega veljajo posebej strogi varnostni ukrepi, manjkrat vozili iz pripora na sodišče. Predvideva se namreč, da bo sojenje dolgotrajno. Sodnica je že razpisala naroke dvakrat tedensko do konca aprila.