volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kronika

Ustavil na voznem pasu in zbežal proti koruzni njivi

Piše: R.K.

Čas objave:
24.07.2023 12:02

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med vikendom posredovali v 202 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 565 klicev. Obravnavali so devet prometnih nesreč, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 13 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila trem kršiteljem cestno prometnih predpisov, ki so vozili brez veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi 30-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in v Novem mestu kršitelja pridržali. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj vloma, nezakonitega lova, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, poškodovanja tuje stvari in tatvin. Posredovali so zaradi požarov, sprožitev signalno varnostnih naprav in nedovoljenih prehodov državne meje.

Na področju prometne varnosti so policisti obravnavali poškodovanega voznika mopeda. Policisti PP Krško so minuli petek med kontrolo prometa v Leskovcu pri Krškem s svetlobnimi signali ustavljali voznika, ki je vozil moped, na katerem ni bilo nameščene registrske tablice. Kršitelj znakov policistov ni upošteval, vijugal je po vozišču in s pospešeno hitrostjo nadaljeval z vožnjo. Ko je nameraval zapeljati na površino, namenjeno pešcem, je izgubil oblast nad mopedom, trčil v ograjo in padel. Lažje poškodovani kršitelj je skušal peš pobegniti, vendar so ga policisti izsledili. Med postopkom so ugotovili, da gre za mladoletnika, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil pa je neregistriran in nezavarovan moped. Moped so mu zasegli, zaradi kršitev izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Na avtomobil padlo drevo

V petek okoli 16.30 so bili krški policisti obveščeni, da reševalci oskrbujejo žensko, ki naj bi se poškodovala v prometni nesreči. Ugotovili so, da je 56-letna voznica peljala skozi naselje Veliko Mraševo, ko je na njen avtomobil padlo drevo. Po prvih ugotovitvah zdravstvenega osebja se je lažje poškodovala.

Trčil v vlak

V petek nekaj po 17.30 je v Štefanu pri Trebnjem 34-letni voznik osebnega avtomobila na prehodu ceste čez železniško progo trčil v potniški vlak, v katerem je bilo osem potnikov. V nesreči sta se lažje poškodovala 34-letni povzročitelj in potnik v njegovem vozilu, potniki na vlaku pa niso utrpeli poškodb. Policisti bodo povzročitelju zaradi kršitve cestno prometnih predpisov izdali plačilni nalog.

Pod vplivom alkohola in brez veljavnega vozniškega dovoljenja

Policisti PP Krško so v noči na soboto v Krškem zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznika mopeda. Med postopkom so ugotovili, da 20-letni kršitelj nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,48 miligramov alkohola. Moped so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Povzročiteljica nesreče pod vplivom alkohola

V soboto nekaj pred 23. uro so bili brežiški policisti obveščeni o prometni nesreči v Dednji vasi. Opravili so ogled in ugotovili, da je 31-letna voznica osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubila oblast nad vozilom, zapeljala s ceste. Povzročiteljica, ki se je v nesreči lažje poškodovala, je imela v litru izdihanega zraka 0,63 miligramov alkohola. Odvzeli so ji vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo, zaradi kršitve izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Kršitelj z 2,8 promili alkohola

Črnomaljski policisti so 23. 7. nekaj po 22. uri pri Belčjem Vrhu na območju Dragatuša zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznika osebnega avtomobila in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 22-letniku, ki je imel v litru izdihanega zraka 1,37 miligramov alkohola, so odvzeli vozniško dovoljenje in prepovedali nadaljnjo vožnjo. O vožnji pod vplivom alkohola bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Na področju kriminalitete so prijeli tatove poljščin. Med opravljanjem nalog, povezanih s preprečevanjem tatvin poljščin, je vodnik službenega psa PP VSP Novo mesto 23. 7. na območju Sevnega pri tatvini krompirja zalotil moškega in dve ženski. Storilci so izkopali in z poskušali odtujiti večjo količino krompirja. Policisti so ukradene poljščine zasegli in vrnili oškodovancu, ki do prihoda policistov ni bil seznanjen o tatvini. Osumljence bodo ovadili na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja tatvine.

Vlomi in tatvine

V Mrtvicah na območju PP Krško so 21. 7. neznanci z njive izkopali in odtujili okoli 200 kg krompirja.

Na parkirnem prostoru na Otočcu je 22. 7. nekdo z ostrim predmetom poškodoval vrata in odbijač osebnega avtomobila in predrl pnevmatiko.

V Jurni vasi na območju PP Novo mesto je med 21. 7. in 22. 7. nekdo skozi vrata poskušal vlomiti v stanovanjsko hišo. V objekt mu ni uspelo priti, na vratih pa je povzročil za okoli 100 evrov škode.

Na področju javnega reda in miru so policisti pridržali kršitelja. Policiste PP Novo mesto so 22. 7. dopoldne poklicali na pomoč iz zasebnega prostora v Novem mestu, kjer naj bi se pijan moški nedostojno vedel do družinskih članov. 60-letni kršitelj se tudi po prihodu policistov ni pomiril in ni upošteval ukazov, zato so zoper njega uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev so mu izdali plačilni nalog.

Na področju mejnih zadev in tujcev so prijeli sprovajalca in tujce, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v državo.

Policisti so med opravljanjem nalog na območju Čateža ob Savi 22. 7. pri izvozu z avtoceste ustavljali osebnega avtomobila znamke Mazda. Voznik je avtomobil ustavil na voznem pasu in peš zbežal proti koruzni njivi. 

Policisti so 23-letnega državljana prijeli. Med postopkom so ugotovili, da je tujec v vozilu prevažal štiri državljane Iraka, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo. Vozniku so odvzeli prostost, ga pridržali in mu zasegli avtomobil. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države ga bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki z državljani Iraka še potekajo.

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so med 21. 7. in 24. 7. na območju PP Brežice (Dobova, Obrežje, Rigonce, Čatež ob Savi, Jesenice na Dolenjskem, Slovenska vas, Bukošek, Nova vas, Bizeljsko) izsledili in prijeli 187 državljanov Afganistana, 81 državljanov Pakistana, 72 državljanov Maroka, 40 državljanov Bangladeša, 29 državljanov Rusije, 16 državljanov Indije, 15 državljanov Nepala, 12 državljanov Konga, deset državljanov Kube, devet državljanov Iraka, sedem državljanov Sierra Leone, štiri državljane Šrilanke, tri državljane Alžirije, tri državljane Sirije, dva državljana Ugande in po enega državljana Egipta, Gambije, Kameruna in Irana. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo, še niso zaključeni.