stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kronika Islamabad

V napadu na jugovzhodu Pakistana 70 mrtvih

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
08.08.2016 16:21

Pred glavno bolnišnico v mestu Kveta na jugovzhodu Pakistana je danes eksplodirala bomba, pri čemer je bilo ubitih najmanj 70 ljudi, več kot 100 jih je bilo ranjenih. Odgovornost za napad, katerega tarča so bili odvetniki, sprožil pa jo je samomorilski napadalec, je prevzela Islamska država.



Napad je izvedla celica Islamske države v regiji Kurasan, ki leži na obmejnem območju med Afganistanom in Pakistanom, je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal vir blizu skrajnežem.

Islamska država je že v preteklosti prevzela odgovornost za napade v Pakistanu, kjer so sicer dejavni talibani, a tokrat ga je prvič izvedla v zvezni državi Balučistan.

Oblasti sicer vztrajajo, da IS nima organizirane navzočnosti v Pakistanu, a mediji vedno znova poročajo o racijah in aretacijah spečih celic ali borcev te skrajne sunitske organizacije.

Sicer pa se oblasti bojijo, da bi se število smrtnih žrtev današnjega napada lahko še povečalo.

Eksplozija, ki jo je sprožil samomorilec, je odjeknila v času, ko so se v bolnišnici po umoru uglednega lokalnega odvetnika, ki je bil ustreljen davi, zbrali številni odvetniki, policisti in novinarji.


Odvetnika Bilala Anvarja Kasija, vodjo odvetniške zbornice v provinci Balučistan, sta ustrelila neznana napadalca, ko je šel na delo.

Število smrtnih žrtev drugega najhujšega napada v Pakistanu letos temelji na podatkih treh največjih bolnišnic na območju.

Več deset ranjenih, med katerimi prevladujejo odvetniki, zdravijo v več bolnišnicah v Kveti. Med njimi jih je več v kritičnem stanju.

Na posnetkih s prizorišča napada je bilo videti trupla na tleh ob dimu, lužah krvi in razbitem steklu, ter pretresene preživele.

Pakistanski premier Navaz Šarif je oba napada obsodil in poudaril, da nikomur ne bodo dovolili kaliti miru v provinci. Oblasti v Balučistanu so po napadih razglasile tridnevno žalovanje.

V nemirnem Balučistanu so varnostne sile in civilisti sicer pogosto tarča tovrstnih napadov. V največji pakistanski provinci, ki je bogata z rudninami, se različne separatistične skupine že več desetletij borijo za večjo finančno in politično avtonomijo.