stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kronika

V Novem mestu obračunavali neizvedene hitre teste, državo oškodovali za 5200 evrov

Piše: R.K.

Čas objave:
14.06.2023 13:07

Novomeški kriminalisti so zaključili obsežno kriminalistično preiskavo, v katerih so obravnavali več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije, povezanih, povezanih z zlorabami pri izvajanju hitrega antigenskega testiranja na COVID-19 v eni izmed zdravstvenih ustanov na območju Novega mesta.

V predkazenskem postopku je bilo ugotovljeno, da so bila kazniva dejanja storjena v obdobju izvajanja COVID-19 ukrepov in preprečevanju širjenja te bolezni, natančneje v obdobju od meseca marca 2021 do meseca januarja 2022. Kaznivih dejanj so utemeljeno osumljene tri zaposlene osebe v eni izmed zdravstvenih ustanov na območju Novega mesta, kjer so kot koncesionarji izvajali hitro antigensko testiranje na COVID-19. Osumljenih pa je bilo tudi 176 oseb, ki so bili v 662 primerih pridobitniki COVID-19 potrdil in s tem osebe, ki jim je bilo brez izvedenega testiranja na COVID-19 omogočeno izpolnjevanje PCT pogoja glede na takratno veljavno zakonodajo.

Za dokazovanje kaznivih dejanj so bila v predkazenskem postopku izvedena številna nujna preiskovalna dejanja po izdanih odredbah pristojnega sodišča, na podlagi katerih so bili pridobljeni dokazi za utemeljitev suma storitve navedenih kaznivih dejanj.

Na pristojno Okrožno državno tožilstvo so bile podane kazenske ovadbe za skupno 414 kaznivih dejanj:

  • od tega 106 kaznivih dejanj Zlorabe uradnega položaja ali pravic po prvem odstavku 257. KZ-1B,
  • 106 kaznivih dejanj Ponareditev ali uničenje uradne listine, knjige, spisa ali arhivskega gradiva po prvem odstavku 259. člena KZ-1B,
  • 176 kaznivih dejanj Ponarejanje listin po tretjem odstavku 251. člena KZ-1B ter skupno
  • 26 koruptivnih kaznivih dejanj od tega 3 kazniva dejanja Jemanja podkupnine po prvem odstavku 261. člena KZ-1, 9 kaznivih dejanj Dajanja podkupnine po prvem odstavku 262. člena KZ-1, 10 kaznivih dejanj Dajanje daril za nezakonito posredovanje po prvem odstavku 264. člena KZ-1 in 4 kazniva dejanja Sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje po prvem odstavku 263. člena KZ-1.

Z obračunom neizvedenih hitrih antigenskih testiranj je bil proračun RS oškodovan za okoli 5.200 evrov.

Preiskovanje korupcijskih kaznivih dejanj je ena temeljnih prioritet policijskega dela. Stalni izziv za policijo je učinkovitost pri identifikaciji vseh pojavnih oblik korupcijske kriminalitete tako v javnem kot zasebnem sektorju ter njeno preiskovanje.

V primeru korupcijskih kaznivih dejanj so kazensko odgovorni tako dajalci, kot prejemniki podkupnin.

Praviloma se korupcijska kazniva dejanja izvršujejo v zaprtih krogih oseb, ki nimajo interesa po razkritju teh dejanj pred organi pregona, zato pozivamo vse, da v primeru razpolaganj s tovrstnimi informacijami to prijavijo policiji.

Prijavo lahko občani podajo osebno na policijskih enotah kot tudi na interventni številki 113, anonimnem telefonu policije 080 1200 ali na elektronsko anonimno e-prijavo korupcije (www.policija.si).