IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Kronika Brežice

V Slovenijo je doslej prispelo več kot 1500 migrantov

Piše: Radio Krka/PU NOVO MESTO/STA

Čas objave:
19.09.2015 07:25

V Slovenijo je doslej prispelo več kot 1500 migrantov, od tega tretjina iz Sirije in tretjina iz Afganistana, 150 pa je Iračanov, je pojasnil državni sekretar na MNZ Boštjan Šefic. Najbolj obremenjena mejna točka so še vedno Brežice, kjer trenutno ostaja še 600 tujcev. Policisti v celoti obvladujejo situacijo, varnostne razmere so dobre, je dejal.

Z mejnega prehoda Obrežje pribežnike danes z avtobusi pospešeno razvažajo v notranjost države. Malo pred poldnevom so napolnili šest avtobusov, ki še vedno čakajo na odhod, še vedno pa jih na mejnem prehodu ostaja kakšnih 500.

V brežiškem zdravstvenem domu imajo na voljo več ekip, ki pomagajo na terenu. Koliko intervencij so imeli danes, ne razkrivajo, so pa poudarili, da svoje delo komaj zmorejo in potrebujejo dodatno kadrovsko pomoč. Nekaj prebežnikov, ki so imeli zdravstvene težave, so pripeljali tudi v brežiško bolnišnico. Zanikali pa so, da bi obravnavali kakšen primer smrti med begunci.

Na Obrežju je tudi ekipa prve pomoči z zdravnico, ki oskrbuje nujne primere. Nedavno so oskrbeli žensko, ki je ob vkrcanju na avtobus omedlela, ker so jo pomotoma ločili od svojega otroka. Vse ostale nenujne primere oskrbijo v zdravstvenem domu Brežice.

Danes so sicer nekateri poročali, da naj bi ponoči v brežiški bolnišnici umrl begunski otrok, vendar so v bolnišnici slednje za STA zanikali. Kot so povedali, so v bolnišnico res sprejeli mati in otroka begunca, vendar je z njima vse v redu.

Na območju Policijske uprave Novo mesto so policisti do polnoči obravnavali 1150 tujcev, ki so na nedovoljen način prestopili državno mejo. Od polnoči do 5. ure zjutraj, so obravnavali še 35 tujcev.

V določenih primerih so jih popisali v brežiškem sprejemnem centru, nekatere pa so odpeljali v druge centre po državi. V Rigoncah, kjer se je včeraj nabralo več sto prebežnikov, je mirno.

Predstavnica Policijske uprave (PU) Novo mesto Alenka Drenik je za STA povedala, da popis oz. registracija prijetih tujcev še poteka.

Na hrvaški strani manjšega mejnega prehoda Rigonce pri Dobovi, kjer je v petek obtičalo večje število prebežnikov, zoper enega protestnika, ki je v skupini z drugimi protestniki skušal prebiti kordon policistov, pa je policija uporabila plinski razpršilec, vztraja še približno 40 prebežnikov.

Policisti domnevajo, da so drugi verjetno prenočili kje v bližini meje na hrvaški strani. Več sto tujcev pa se je nabralo na hrvaški strani mednarodnega mejnega prehoda Obrežje.

V brežiškem sprejemnem centru je bilo zjutraj 119 prebežnikov, ki čakajo na postopek vračanja.

Drugega posebnega dogajanja ponoči ni bilo, posebnosti ni bilo ponoči tudi na zeleni meji, ki jo predvsem s pomočjo termovizije policija po lastni oceni dobro obvladuje. Promet na dolenjski avtocesti je bil, zaradi ljudi, ki so hodili po cesti in ob njej, pri priključku Obrežje proti tamkajšnjemu mejnemu prehodu kratek čas oviran, avtocestni promet pa policisti sproti prilagajo varnostnim razmeram.

Na Mejnem prehodu Obrežje je pri vstopu v Slovenijo promet zaprt za tovorna vozila. Predvidoma do 18. ure bo zaprt tudi mednarodni potniški promet čez železniški mejni prehod v Dobovi.