volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kronika Nica

VIDEO: Teroristični napad v Nici, 84 mrtvih

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
15.07.2016 05:20

Sinoči je tovornjak ob Promenade des Anglais v Nici zapeljal v množico ljudi, ki so praznovali nacionalni praznik Dan Bastille in nato še dva kilometra oral po množici, preden so ga ubili policisti. Ljudje so leteli na vse strani agencija, mrtvih pa je po zadnjih podatkih najmanj 80 ljudi, ranjenih po zadnjih podatkih je 50. V Franciji so razglasili tridnevno žalovanje.

Foto: foto: Twitter, Reuters

16:35h - Za volanom morilskega tovornjaka v Nici je bil 31-letni Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Po zadnjih uradnih podatkih je bilo v napadu ubitih 84 ljudi. Poškodovanih je 188, od tega jih je 48 na intenzivni negi. Med žrtvami ni Slovencev. Prebivalci Nice pravijo, da so tak napad pričakovali in na to opozarjali tudi oblast v Parizu, a ni ukrepala. Da so neustrezno opremljeni za boj proti terorizmu, pa so dan pred napadom opozorili tudi lokalni policisti.

Poročali smo: 
Uvodoma še ni bilo jasno ali gre za teroristični napad ali kaj drugega, vendar pa so v Franciji po napadu teroristov Islamske države (IS) na Pariz novembra lani spet zavladale izredne razmere. Policijska preiskava je v prerešetanem tovornjaku našla orožje in dokumente 31-letnega Francoza tunizijskega porekla.
Predsednik Francois Hollande je pohitel na krizni sestanek kabineta v Pariz iz obiska v Avignonu. Novinarjem je povedal, da ni mogoče zanikati teroristične narave napada in dodal, da je med žrtvami tudi veliko otrok.
Svetovni voditelji kot je predsednik ZDA Barack Obama izražajo sožalje in obsojajo napad. Obama je obsodil grozljiv in kot kaže teroristični napad, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa je na obisku v Mongoliji povedal, da je to žalosten dan za Francijo in Evropo. Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump pa je nemudoma po twitterju naznanil, da bo zaradi napada preložil objavo ime podpredsedniškega kandidata republikanske stranke. AFP poroča, da je do tragedije prišlo kmalu po koncu velikega ognjemeta, krajevni uradnik Sebastien Humbert pa je medijem povedal, da so policisti voznika, ki je izvršil velik kriminalni napad, ustrelili.
Župan Nice Christian Estrosi je povedal, da je bilo ubitih 77 ljudi, več pa jih je v kritičnem stanju v bolnišnicah. Župan je tudi zatrdil, da je voznik tovornjaka streljal na množico, v vozilu pa je policija našla veliko orožja in granat.
Tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Francije Pierre-Henry Brandet pa je zanikal uvodna poročila, da je nekdo zajel talce. "Ni nobenih talcev. Voznik tovornjaka je zapeljal v množico. Policija ga je ubila," je dejal Brandet in dodal, da poteka preiskava ali je bil sam ali je imel pomagače. Preiskavo so prevzeli protiteroristični preiskovalci.
V Nici je odpovedan za danes predvideni koncert Rihanne in tudi jazz festival.
"Barbarski in strahopetni teroristični napad" je najostreje obsodil tudi Varnostni svet ZN, ki je soglasno sprejel francoski predlog izjave. Varnostni svet je sporočil, da je terorizem ena najresnejših groženj svetovnemu miru in varnosti. "Vsako teroristično dejanje je kriminalno in nima opravičila," je sporočil najpomembnejši organ svetovne organizacije.

Po trenutno dostopnih podatkih med žrtvami napada v francoski Nici ni slovenskih državljanov, so potrdili na slovenskem zunanjem ministrstvu.

Napad v Nici obsoja ves svet:

Iz sveta prihajajo obsodbe četrtkovega terorističnega napada v Nici. Napad so ostro obsodili voditelji evropskih in azijskih držav, zbrani v Mongoliji, ruski predsednik Vladimir Putin je izrazil solidarnost s Francijo, ameriški predsednik Barack Obama pa je napad označil za grozljiv.
Voditelji držav Asem, med njimi slovenski premier Miro Cerar, ki so zbrani na vrhu v Ulan Batorju, so v skupni izjavi zapisali, da se bodo še naprej skupaj borili proti terorizmu ter za to, da bodo storilci za napade odgovarjali v skladu z ustanovno listino ZN in mednarodnim pravom.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je dejal, da je tragično, da so bili žrtve napada ljudje, ki so slavili svobodo, bratstvo in enakost.
Četrtkov napad se je namreč zgodil prav na dan, ko se v Franciji spominjajo obletnice francoske revolucije, katere geslo je bilo svoboda, bratstvo, enakost.
Obama je izrazil solidarnost s Francozi ob "grozljivem terorističnem napadu, ki se je zgodil prav na dan, ko se svet spominja demokratičnih vrednot, zaradi katerih je Francija postala inspiracija za ves svet".
Nemška kanclerka Angela Merkel je zatrdila, da Nemčija stoji ob strani Franciji, ter dodala, da je z besedami težko opisati, kaj ob napadu čutijo francoski zavezniki.
Solidarnost s Francijo je izrazil tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je napad označil za "barbarsko dejanje". Pozval je k nadaljevanju boja proti terorizmu.
Nova britanska premierka Theresa May je dejala, da je "grozljiv napad" pretresel Veliko Britanijo, medtem ko je novi zunanji minister Boris Johnson, čigar prva naloga na ministrskem položaju v četrtek je bila udeležba na sprejemu ob francoskem nacionalnem prazniku na francoskem veleposlaništvu v Londonu, na Twitterju zapisal, da je pretresen in užaloščen.
Kanadski premier Justin Trudeau je zapisal, da so Kanadčani solidarni s Francozi.
Turški premier Binali Yildirim, čigar država je bila v zadnjem času tarča več terorističnih napadov, nazadnje pred dvema tednoma na istanbulskem letališču, je zapisal, da obsoja "strahopeten napad, ki je okrvavil Nico na dan praznovanja nacionalnega praznika".
Španski premier Mariano Rajoy je izrekel podporo Franciji v težkih trenutkih ter obljubil sodelovanje v boju proti terorizmu.
Kitajski premier Li Keqiang je izrekel sožalje in dejal, da Kitajska nasprotuje vsem oblikam terorizma.
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je dejal, da je pretresen in užaloščen. Tarča napada so bile po njegovih besedah vrednote, ki jih zagovarja Nato, "vendar pa terorizem nikoli ne bo porazil demokracije, svobode in odprtih družb".
V imenu Sveta Evrope je solidarnost s Francijo izrazil generalni sekretar Thorbjorn Jagland ter zatrdil, da bodo človekove pravice in vladavina prava ostali v srcu demokracije, "s katero bomo premagali tiste, ki nas hočejo uničiti".
Varnostni svet ZN je napad v Nici označil za barbarsko dejanje. "Vsako teroristično dejanje je kriminalno in nima opravičila," je sporočil najpomembnejši organ svetovne organizacije.
Napad so obsodili tudi v Vatikanu.

Predsednik republike Borut Pahor je danes poslal sožalno pismo francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu zaradi četrtkovega terorističnega napada v Nici. "Gre za dejanje terorizma, ki zasluži najostrejšo obsodbo," je zapisal, kot so sporočili iz predsednikovega urada: "Globoko me je pretresla vest o sinočnji tragediji v Nici, Franciji, srcu Evrope. Ubite so bile nedolžne žrtve. Otroci, družine. Ljudje, ki so slavili in živeli vrednote svobodnega sveta." Francoskemu predsedniku in svojcem žrtev napada je Pahor v svojem imenu in v imenu državljanov Slovenije izrekel sožalje.
Slovenski premier Miro Cerar je danes ostro obsodil napad v Nici, kjer je napadalec s tovornjakom zapeljal v množico ljudi in pri tem po zadnjih podatkih ubil 84 ljudi. Kot je zapisal na Twitterju, ostro obsoja kakršno koli obliko terorizma in ekstremizma. "Naša srca so z družinami žrtev in s Francijo."