nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Kronika

Vinjen kolesaril po Brestanici in padel

Piše: R.K.

Čas objave:
18.09.2023 13:36

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 15. 9. in 18. 9. posredovali v 271 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 731 klicev. Obravnavali so tri prometne nesreče v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 23 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila dvema kršiteljema cestno prometnih predpisov, ki sta vozila brez veljavnih vozniških dovoljenj in pridržali voznika, ki je vozil pod vplivom alkohola. Posredovali so zaradi 47-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, groženj, vlomov, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, goljufije, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi iskanja pogrešanih oseb, nesreč pri delu, sprožitev signalno varnostnih naprav, požara, najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev in nedovoljenih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Kolesar pod vplivom alkohola

Policisti PP Krško so bili 15. 9. okoli 12. ure obveščeni o padcu kolesarja v Brestanici. Ugotovili so, da je 42-letni kolesar ob zaviranju izgubil oblast nad kolesom in padel. Poškodovanega kolesarja so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Policisti so še ugotovili, da je vozil pod vplivom alkohola, v litru izdihanega zraka je imel 1,04 miligrama alkohola. Zaradi kršitev cestno prometnih predpisov mu bodo izdali plačilni nalog.

Povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola

16. 9. nekaj pred 14. uro je na avtocesti iz smeri Ljubljane proti Novemu mestu, pri Medvedjeku, voznik osebnega avtomobila srbskih registrskih oznak izgubil oblast nad vozilom in trčil v zaščitno ograjo. 56-letni povzročitelj nesreče, ki ni vozil po sredini voznega pasu, je imel v litru izdihanega zraka 0,66 miligramov alkohola. Kršitelja, ki se v nesreči ni poškodoval, so policisti privedli v postopke pred pristojno sodišče.

Kršitelja pridržali

V noči na 17. 9. so policisti PP Črnomelj v Črnomlju zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznika osebnega avtomobila in mu zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola odredili preizkus. 40-letni kršitelj je opravljanje preizkusa odklonil, prav tako je odklonil strokovni pregled. Odvzeli so mu prostost, ga odpeljali v prostore za pridržanje, zaradi kršitev izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

KRIMINALITETA

Vlomi in tatvine

V Mirni Peči je v noči na 17. 9. nekdo skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo, pregledal prostore in našel ter odtujil nakit. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 5.000 evrov škode.

V noči na 17. 9. je v Novem mestu neznanec skozi pritlično okno vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil prenosni računalnik in zračno pištolo.

Na parkirnem prostoru na območju Čateža ob Savi je 17. 9. nekdo vlomil v osebni avtomobil in odtujil torbico, v kateri ni bilo predmetov.

V Šentjerneju je v noči na 17. 9. nekdo vlomil v skladiščni prostor in odtujil električni skiro, prenosno alarmno napravo in orodje. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 2.500 evrov škode.

Na parkirnem prostoru na Raki je 17. 9. dopoldne neznanec vlomil v osebni avtomobil in iz denarnice v predalu odtujil osebni dokument in denar.

V Gorenjih Kamencah je med 16. 9. in 17. 9. nekdo vlomil v klet nenaseljene hiše in odtujil več kosov orodja in več pločevink piva. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 550 evrov škode.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Prijeli sprovajalce in tujce, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v državo

Policisti so med opravljanjem nalog na območju Obrežja 15. 9. ustavili voznika osebnega avtomobila znamke Mercedes, bosanskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 24-letni državljan Bosne in Hercegovine v vozilu prevaža tri državljane Turčije, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo. Prav tako na Obrežju so kontrolirali 48-letnega državljana Srbije, ki je v osebnem avtomobilu Peugeot prevažal pet državljanov Turčije. 16. 9. so na Čatežu ob Savi kontrolirali voznika osebnega avtomobila VW tiguan nemških registrskih oznak. 40-letni državljan Turčije z dovoljenjem za bivanje v Nemčiji je v vozilu prevažal tri državljane Turčije, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo. 17. 9. so na območju Čateža ob Savi ustavili voznika osebnega avtomobila VW T cross. Ugotovili so, da 38-letni državljan Romunije prevaža šest državljanov Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo. Osumljencem kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države so odvzeli prostost, jih pridržali in jim zasegli vozila. S kazenskimi ovadbami jih bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še potekajo.

Zasegli ukraden avtomobil

17. 9. dopoldne so policisti na Drnovem kontrolirali 57-letnega državljana Srbije z osebnim avtomobilom Range rover italijanskih registrskih oznak. Ugotovili so, da so na vozilu spremenjene številke šasije, ponarejene registrske tablice in prenarejeni dokumenti. vozila. Vozniku in sopotniku so odvzeli prostost, ju pridržali in zasegli avtomobil. Okoliščine še preverjajo in bodo tujca s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku.

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so med 15. 9. in 18. 9. na območju PP Brežice (Dobova, Obrežje, Sela pri Dobovi, Rigonce, Rakovec, Kapele, Loče, Slovenska vas) izsledili in prijeli 680 tujcev, na območju PP Metlika (Metlika) devet tujcev in na območju PP Črnomejl (Žuniči) tri tujce. Največ je bilo državljanov Maroka, Afganistana, Pakistana, Indije in Bangladeša. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.