stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Kronika

Vinjeni povzročili nesreče

Piše: R.K.

Čas objave:
25.03.2024 11:41

Policisti so minuli konec tedna obravnavali več prometnih nesreč, katerim je botroval alkohol.

V petek nekaj pred 20.30 so bili policisti PP Krško obveščeni o hudi prometni nesreči v kraju Veniše. Ugotovili so, da je 34-letni voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in silovito trčil v drevo. Hudo poškodovanega povzročitelja in hudo poškodovano 27-letno potnico iz njegovega vozila so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Policisti so še ugotovili, da je imel 34-letnik v litru izdihanega zraka 0,32 miligramov alkohola. Ovadili ga bodo na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu.

Policisti PP Brežice so bili v petek okoli 11. ure obveščeni o prometni nesreči v Brežicah. Opravili so ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je za nesrečo odgovoren 37-letni voznik kombija, ki je ob zavijanju desno trčil v kolesarja, ki je pravilno pripeljal iz nasprotne smeri. Poškodovanemu 86-letnemu kolesarju je 37-letnik nudil pomoč in ga odpeljal v bolnišnico, kjer so ugotovili, da gre za hude poškodbe. Policisti bodo o ugotovitvah seznanili pristojno tožilstvo.

V petek okoli 21. ure je v naselju Župnca v Novem mestu voznik osebnega avtomobila trčil v ograjo ob stanovanjski hiši. Policisti PP Novo mesto so ugotovili, da gre za 33-letnega voznika, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,77 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, mu izdali plačilni nalog in o vožnji pod vplivom alkohola z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Policisti PP Sevnica so bili v soboto nekaj po 18. uri obveščeni o prometni nesreči na cesti na Lisco. Opravili so ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je 31-letnik, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil z neregistriranim motokros motorjem po lokalni cesti iz smeri Lisce proti Bregu. Zaradi neprilagojene hitrosti je izgubil oblast nad motorjem, zapeljal s ceste in padel. Policisti so mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus, ki ga je odklonil, prav tako je odklonil strokovni pregled. Zoper kršitelja, ki se v nesreči ni poškodoval, bodo zaradi številnih kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Včeraj nekaj po 7. uri so policisti na Obrežju ustavili voznika osebnega avtomobila Peugeot 308 italijanskih registrskih oznak. Ugotovljeno je bilo, da je 25-letni državljan Italije prekoračil dovoljeno hitrost na avtocesti za 50 km/h, vozil je namreč s hitrostjo 180 km/h. Okoli 9. ure so prav tako na Obrežju ustavili voznika osebnega avtomobila BMW X5 nemških registrskih oznak. 37-letni državljan Kosova je vozil s hitrostjo 200 km/h. Ustavili so tudi 19-letno voznico osebnega avtomobila nemških registrskih oznak, ki je prekoračila dovoljeno hitrost za 52 km/h. Okoli 9.30 je 59-letni voznik, državljan Severne Makedonije, v smeri proti Obrežju vozil osebni avtomobila BMW švicarskih registrskih oznak in prekoračil dovoljeno hitrost za 55 km/h. Vsem so zaradi kršitev cestno prometnih predpisov izrekli globo.

Hitrost je še vedno med glavnimi dejavniki prometnih nesreč na naših cestah, tudi tistih z najhujšimi posledicami. Pogosto je povezana z drugimi dejavniki, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje, neupoštevanje pravil o prednosti in vožnjo pod vplivom alkohola. Voznike policisti zato pozivajo, naj prilagodijo hitrost vožnje veljavnim omejitvam, vozniškim sposobnostim ter razmeram na cesti.