profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kronika Novo mesto

Če greste od doma, pustite prižgane luči

Piše: R.K.

Čas objave:
26.12.2021 07:00

Policisti in kriminalisti pri preiskavah vlomov ugotavljajo, da se storilci pripravijo na izvršitev kaznivega dejanja. Opazujejo hiše in navade stanovalcev, vlamljajo pa največkrat v zgodnjih večernih urah in v dnevnem času, predvsem v tiste hiše, v katerih očitno ni nikogar.

Policisti se ob tem zahvaljujejo občanom, ki jih obveščajo o pojavu sumljivih vozil in oseb, ki si ogledujejo hiše in bi se lahko pripravljali na izvršitev kaznivega dejanja. Prav prebivalci določenega območja so namreč tisti, ki najbolje presodijo, kdaj gre za sumljive okoliščine, osebe ki v to okolje ne sodijo. Podatki o znamki in registrski tablici vozila ali opis sumljive osebe ob morebitnem kasnejšem vlomu lahko bistveno pripomorejo k uspešni preiskavi kaznivega dejanja.

Policisti svetujejo, da ob temnih delih dneva, tudi če od doma odidete le za krajši čas (sprehod, odhod v trgovino ipd.), v hiši pustite prižgano luč, televizijski ali radijski sprejemnik, skratka, naj hiša ne daje videza, da v njej ni nikogar. Ob daljši odsotnosti pa poprosite sosede, naj bodo pozorni na sumljive okoliščine in o tem obvestijo policiste.

Storilci iz stanovanjskih hiš kradejo denar in nakit, ki ga pogosto še vedno najdejo na predvidljivih in lahko dostopnih mestih. Občanom svetujejo, da doma ne hranijo večje vsote gotovine in vrednejšega nakita. Vsakega, ki bi postal žrtev vloma, naprošajo, naj jih o tem takoj obvesti na številko 113. Oškodovanci naj do prihoda policistov ne vstopajo v prostor, ker je storilec lahko še vedno v objektu, uničile pa bi se tudi sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Previdnost svetujejo tudi ob obisku neznancev. V preteklosti so obravnavali več primerov, ko so storilci z različnimi pretvezami vstopali v hiše, zamotili stanovalce in jim odtujili denar in nakit. Tovrstne tatvine so bile najbolj pogoste v dopoldanskih urah, žrtve pa starejši občani, ki so takrat običajno sami doma. Svetujejo, da se ob obisku neznancev prepričajo, da gre dejansko za osebe, za katere se izdajajo, še bolje pa, da osebo odslovijo in ji naročijo, da se vrne kasneje, ko bo ob obisku prisoten še kdo od domačih ali oseba, ki jo poznajo, ji zaupajo. Neznano osebo naj imajo ves čas pod nadzorom in je ne vabijo v hišo. Tudi če hišo zapustijo le za kratek čas, naj vrata zaklepajo, imajo ključ pri sebi in so pozorni na osebni opis osebe, znamko in tip ter registrsko številko vozila. V primeru, da postanejo žrtev kaznivega dejanja, naj o tem takoj obvestijo na številko 113.