horned-viper-1329241_1920 Svet24.si

Marina je med nabiranjem špargljev ugriznil ...

ljudje, prebivalstvo Svet24.si

Prebivalstvo EU bo do leta 2100 upadlo za skoraj ...

20220424-01134542 Necenzurirano

Sandi Češko, drugi najbogatejši Slovenec, je v ...

cvikl legan vila m24 pl Reporter.si

Milan Cvikl razkriva, zakaj v ločitvenem postopku...

jason kidd luka doncic Ekipa24.si

Razočarani Dončić po novem porazu tudi o ...

Princ Andrew pravi, da bi si rad opral ime Odkrito.si

Pripravlja eksplozivno avtobiografijo!

timi zajc Ekipa24.si

Njen največji junak: Zajca po izjemnem poletu ...

Kronika

Vremenska ujma udarila po jugovzhodu

Piše: R.K./STA

Čas objave:
30.09.2022 07:43

Noč je na jugovzhodu minila v znamenju udarov strel, plazov, naraslih vodotokov in poplav. Voda je zalivala objekte, nekatere ceste so bile zaprte, druge pa še ostajajo neprevozne.

Ob 20.58 je na cesti pri naselju Zagrad pri Otočcu, občina Novo mesto, podrto drevo oviralo promet. Dežurni delavec cestnega podjetja je drevo razžagal in odstranil. Ob 21.10 je v ulici Ob potoku v Novem mestu strela udarila v drevo, ki se je podrlo in poškodovalo telefonski kabel. Napako bodo sanirali pristojni upravljalci. Ob 23.57 je podtalnica v ulici Pod Trško goro v Novem mestu poplavila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci GRC Novo mesto so namestili potopno črpalko.

Ob 16.31 so v naselju Vavta vas, občina Straža, gasilci PGD Vavta vas izčrpali vodo iz zalitega gospodarskega poslopja. Ob 20.38 se je v ulici Drča v Straži na cesto udrl plaz. Gasilci PGD Dolenja Straža so zavarovali kraj dogodka. Za sanacijo bodo poskrbele pristojne službe. Ob 21.13 je v naselju Zalog, občina Straža, meteorna voda zalila kletne prostore dveh večstanovanjskih objektov. Gasilci PGD Dolenja Straža so prečrpali okoli 30 kubičnih metrov vode in posesali prostore. Gasilci bodo zaradi stalnega naraščanja meteorne vode v objektih nadaljevali s črpanjem vode do jutranjih ur.

Ob 10.05 je v Radovičih, občina Metlika, narasla reka Kolpa ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Rosalnice so postavili protipoplavne vreče. Ob 14.34 je v naselju Primostek, občina Metlika, narasla reka Kolpa ogrožala gostinske prostore kampa. Gasilci PGD Primostek, Podzemelj in Metlika ter pripadniki 72. brigade Slovenske vojske so s protipoplavnimi vrečami peska zaščitili objekte pred deročo Kolpo. Ob 16.43 so v naselju Primostek, občina Metlika, gasilci PGD Primostek, Podzemelj in Metlika ter pripadniki 72. brigade Slovenske vojske s protipoplavnimi vrečami peska zaščitili stanovanjske in gospodarske objekte pred naraslo reko Lahinjo. Ob 19.44 je v ulici Cesta bratstva in enotnosti v Metliki meteorna voda ogrožala poslovne prostore. Gasilci PGD Metlika so objekt zaščiti s protipoplavnimi vrečami in PVC folijo.

Ob 4.57 je v naseljih Prelesje in Kot ob Kolpi, občina Črnomelj, reka Kolpa poplavila cesto ter ogrožala stanovanjske objekte, gostinski lokal, gospodarska poslopja, osebna vozila ter čolne. Gasilci PGD Stari trg ob Kolpi, Prelesje in Radenci so črpali vodo iz objektov ter postavili protipoplavne vreče s peskom. ob 7.32 je v Učakovcih, občina Črnomelj, voda ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Učakovci-Vukovci, Vinica in Zilje so izčrpali vodo iz kletnih prostorov stanovanjskega objekta ter zaščitili objekt s protipoplavnimi vrečami. Ob 18.50 je na cesti Vinica-Preloka pri naselju Zilje, občina Črnomelj, podrto drevo oviralo promet. Gasilci PGD Zilje so drevo razžagali in odstranili ter oprali cestišče. Dežurni delavec cestnega podjetja je zavaroval cestišče. Ob 20.26 je na cesti Vinica—Stari trg pred naseljem Hrib, občina Črnomelj, podrto drevo oviralo promet. Dežurni delavec cestnega podjetja je drevo razžagal in odstranil.

Ob 20.19 je na cesti Mokronog—Zbure pri naselju Zbure, občina Šmarješke Toplice, podrto drevo oviralo promet. Dežurni delavec cestnega podjetja je drevo razžagal in odstranil.

Ob 14.11 je v naselju Dobrava pri Škocjanu, občina Škocjan, podtalnica in meteorna voda ogrožala stanovanjski objekt. Gasilci PGD Dobrava so očistili jaške za meteorno vodo in preusmerili tok vode. Ob 22.06 je v Dobravi pri Škocjanu, občina Škocjan, zaradi zamašenega odvodnjavanja meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Dobrava so očistili odtok in preprečili vdor vode v objekt. Ob 22.30 je lokalno cesto pri naselju Zalog pri Škocjanu, občina Škocjan, poplavil potok Radulja. Gasilci PGD Škocjan so označili in namestili table o popolni zapori ceste ter pregledali območje ob potoku. Potok trenutno ne ogroža stanovanjskih objektov, vendar so domačinom podali navodila v primeru naraščanja vode.

V večernih urah se je na regionalno cesto Sevnica-Krško, pri naselju Arto, občina Krško, zaradi močnih padavin padlo drevo. Oviro, ki je močno ogrožala varnost v prometu so odstranili dežurni pri cestnem podjetju.

Ob 7.21 je v naselju Krmelj, občina Sevnica, zaradi obilnega deževja voda zalila kletne prostore Zdravstvene postaje. Posredujejo gasilci PGD Krmelj.

V Osilnici in Kostelu se je Kolpa v velikem delu že vrnila v strugo, ceste pa so znova pogojno prevozne. Pogojno po besedah osilniške županje Alenke Kovač zato, ker je na njih veliko peska in drugih naplavin, ki jih je prinesla voda. Pogojno prevozna je tudi cesta v Osilnico čez Strmo reber, ki je bila poškodovana in delno zaprta že ob obilnem dežju pred desetimi dnevi.

V občini Osilnici je Kolpa v četrtek poplavila od 10 do 15 hiš, iz katerih danes še vedno črpajo vodo. Po besedah županje so hiše na takem mestu, da jih je težko zavarovati, zato bo v prihodnje potreben razmislek, kaj lahko naredijo, da jih ne bi poplavljalo vedno znova.

V Kostelu, ki leži dolvodno od Osilnice, po besedah župana Ivana Črnkoviča vasi več niso odrezane. Voda je še vedno okoli nekaterih hiš, ki pa jim jih je v glavnem uspelo zaščititi. So pa še bolj poškodovane kot pred desetimi dnevi ceste ob Potoku pri Žagi.

Stanje se umirja tudi v občinah Črnomelj in Metlika. Po besedah metliškega župana Darka Zevnika se je Kolpa ponoči začela umirjati in postopoma upada, "tako da nimam informacij, da bi bilo trenutno kaj hujšega". Še največ težav so imeli v četrtek v Primostku, kjer so morali zaščititi recepcijo kampa in eno od hiš. Sicer pa v Metliki večjih težav s poplavami hiš nimajo.

Po napovedih Agencije RS za okolje bo Kolpa danes čez dan še poplavljala v spodnjem toku. Ob možni krepitvi padavin lahko v noči na soboto znova naraste in poplavi v manjšem obsegu.

Krka pa danes v srednjem in spodnjem toku poplavlja na običajnih območjih, največji pretok bo dosegla ponoči.
Poleg Kolpe in Krke lahko danes popoldne in v noči na soboto prehodno narastejo tudi reke v zahodni Sloveniji.