stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kronika Ljubljana

Začenja se preventivna akcija Hitrost

Piše: STA

Čas objave:
07.08.2023 07:04

Agencija za varnost prometa in policija bosta danes začeli akcijo Hitrost. Gre za tretjo letošnjo nacionalno preventivno akcijo, ki bo trajala do konca tedna. Policisti bodo ob rednem delu izvajali poostren nadzor hitrosti na cestnih povezavah, kjer bo to mogoče.

Po podatkih Evropske komisije približno 40 do 50 odstotkov voznikov v državah EU vozi hitreje od predpisane omejitve hitrosti. Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, ki je voznike pozval k spoštovanju omejitve hitrosti, je dodal, da je časovni prihranek zaradi hitre vožnje na daljših razdaljah neznaten, tveganje pa strašansko.

"Pri smrtnih prometnih nesrečah je neprilagojena hitrost najpogostejši vzrok za njihov nastanek," je poudarila vršilka dolžnosti direktorice agencije Simona Felser. Glavni dejavniki tveganja za nastanek prometne nesreče so ob neprilagojeni hitrosti še uporaba mobilnega telefona in vožnja pod vplivom alkohola. Letos se je od 762 prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani udeleženci, 300 zgodilo zaradi neprilagojene hitrosti, od teh so bile štiri prometne nesreče s smrtnim izidom.

Mladi vozniki motornih vozil vozijo precej bolj tvegano kot starejši in zaradi neprilagojene hitrosti povzročijo približno 3,3-krat več prometnih nesreč, klub temu da jih je številčno precej manj. Največ nesreč se zaradi neprilagojene hitrosti zgodi v naseljih. Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč so vozniki osebnih avtomobilov. Letos so jih zaradi neprilagojene hitrosti povzročili 1279. Na cesti je v letos zaradi neprilagojene hitrosti do zdaj umrlo šest voznikov in pet potnikov ter štirje kolesarji.