stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Kronika Maribor

Žlender oproščen obtožb za pomoč pri trojnem umoru

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
03.11.2015 13:09

Na mariborskem okrožnem sodišču se je danes končalo sojenje Alexandru Žlendru, obtoženemu sodelovanja pri trojnem umoru pred skoraj 22 leti v Beogradu. Medtem ko je tožilstvo zanj zahtevalo 19 let zapora, je sodnica Tanja Rot prisluhnila obrambi, da ne obstajajo trdni dokazi za njegovo pomoč pri krutem zločinu, zato je izrekla oprostilno sodbo.

Po več kot letu dni in številnih težavah z vabljenjem prič iz Srbije, nekatere med njimi so nato le zaslišali preko videokonference, se je tako na prvi stopnji končalo sojenje slovenskemu državljanu, ki ga je obtožnica bremenila kaznivega dejanja sodelovanja pri umori iz koristoljubja.

Žlender naj bi po njej 9. oktobra 1993 sodeloval pri zločinu, v katerem so pod streli Radovana Joksića padli lastnik enega od butikov Nebojša Salatić, njegova partnerica Slavica Kovačević in njun mladoletni nečak. Prav Joksić, ki v Srbiji prestaja 40-letno zaporno kazen, ga je najbolj obremenil, potem ko je preko videokonference povedal, da naj bi mu takrat 21-letni Žlender celo ukazal uboj trojice z besedami, da "mrtva usta ne govorijo".

Medtem ko je tožilec Darko Simonič menil, da je pričanje Joksića nedvomno potrdilo Žlendrovo sodelovanje pri zločinu, pa je Žlendrov odvetnik Aleksander Tušek izpodbijal verodostojnost edine priče, ki je obremenila njegovega klienta. Temu je prisluhnila tudi sodnica, ki je menila, da je nedvomno dejstvo, da je Žlender bil prisoten na kraju zločina, vendar ni dovolj dokazov, da je pri njem tudi sodeloval. Sodba še ni pravnomočna, tožilstvo pa je že napovedalo pritožbo.


Da je Žlender zgolj žrtev zarote, so na sojenju skušali dokazati tudi njegovi svojci, saj da je zelo miroljuben človek, ki niti mravlje ne bi pohodil. Prav zaradi tega, ker ni maral orožja, naj bi tistega leta že spomladi dezertiral iz služenja vojaškega roka v Nišu in pobegnil v Maribor, od koder je sicer prihajal njegov oče.

Žlender, ki je današnjo obravnavo zapustil še pred razglasitvijo sodbe, je bil vse do leta 2011 nedosegljiv srbskim pravosodnim organom. Ko so ga policisti vendarle našli v Sloveniji, ga ta zaradi slovenskega državljanstva ni izročila Srbiji, zato je slednja na pobudo mariborskega tožilstva kazenski pregon odstopila Sloveniji.

Prisotnost Žlendra na kraju zločina je na zadnji obravnavi preko videokonference potrdil tudi Aleksandar Stanković, ki je bil sprva prav tako med obtoženimi, da je skupaj z bratrancem Nebojšo Titelcom sodeloval pri grozljivem dejanju, od katerega je 9. oktobra minilo 22 let, a sta bila pozneje oba obtožb oproščena.