gasilec, gasilci Svet24.si

Novo zažiganje vozil, tokrat v Šiški

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kronika New York

ZN: Nad ženskami po svetu vse več nasilja

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
20.10.2015 18:37

Ženske so med drugim žrtve dveh tretjin umorov, ki se zgodijo v družini. Študija sicer še ugotavlja, da ženske po svetu še vedno zaslužijo manj kot moški, in sicer v povprečju za enako delo dobijo le od 70 do 90 odstotkov plačila moškega.

Ženske po svetu živijo dlje in so bolj izobražene kot v preteklih 20 letih, a kljub temu jih je tretjina žrtev nasilja, v danes objavljeni študiji Ženske sveta opozarjajo Združeni narodi.

Študija, ki zajema podatke iz 102 držav, zbrane v petih letih, kaže da je bila več kot tretjina žensk v svojem življenju žrtev psihičnega ali fizičnega nasilja. "Nasilje nad ženskami je prisotno povsod. Gre za globalen problem," je opozorila ena od sodelujočih v študiji Francesca Grum.

Ženske so tako med drugim žrtve dveh tretjin umorov, ki se zgodijo v družini, kaže študija.

Z razširjenostjo nasilja nad ženskami sovpada molk žrtev, saj te o svojih težavah še vedno težko komurkoli zaupajo. Skupina strokovnjakov ZN je na podlagi podatkov iz 70 držav ugotovila, da manj kot 40 odstotkov žrtev o nasilju spregovori, se pa raje zaupajo prijateljem ali družinskim članom kot pa policiji ali socialnim delavcem. Na policijo se jih obrne manj kot deset odstotkov.

Po drugi strani študija ugotavlja, da se je odnos do nasilja začel spreminjati v skoraj vseh državah, kjer so imeli podatke o tem. Stopnja sprejemanja "pretepanja žena" se s časom spreminja, ker osveščenost javnosti raste, poudarjajo.


Najmanj 119 držav je sprejelo zakonodajo glede nasilja v družini, 125 jih ima zakone v zvezi s spolnim nadlegovanjem, v 52 pa tudi glede posilstva v zakonski zvezi.

Študija sicer še ugotavlja, da ženske po svetu še vedno zaslužijo manj kot moški, in sicer v povprečju za enako delo dobijo le od 70 do 90 odstotkov plačila moškega.

V državah v razvoju se ženske v povprečju z gospodinjstvom in družino ukvarjajo več kot tri ure dnevno več kot moški, v bogatejših državah pa dve uri.

Število držav, ki imajo zakonsko urejen porodniški dopust in družinske socialne prejemke, se povečuje. Več kot polovica držav, ki jih je obravnavala študija, ima najmanj 14 tednov porodniškega dopusta, pri čemer pa so gospodinje in ženske v kmetijstvu pogosto izvzete.

Pričakovana življenjska doba žensk je glede na izsledke študije 72 let, moških pa 68.