franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kultura Novo mesto

Ajda Bračič prejemnica nagrade Maruše Krese

Piše: STA

Čas objave:
04.09.2023 08:35

Nagrado Maruše Krese za najboljšo kratkoprozno zbirko za leto 2023 je prejela pesnica, pisateljica in arhitektka Ajda Bračič za zbirko Leteči ljudje. Kot je v utemeljitvi zapisala žirija, zgodbe kljub raznolikosti odlikuje strukturna disciplina, ki pripoved drži na začrtani smeri. Nagrado so ji podelili nocoj na festivalu Novo mesto short.

Za zbirko Leteči ljudje (Založba LUD Literatura) sta značilni slogovna raznolikost in odprtost, saj vsebuje tako "klasične" kratke zgodbe kot bolj eksperimentalna, tudi refleksivna in poetična besedila. Slednje bržkone ni presenetljivo, saj je avtorica v literarni prostor vstopila kot pesnica, piše v utemeljitvi.

Kot še piše, je nabor likov pester, med njimi se pogosto znajdejo obstranci. Njihova identiteta je nemalokrat zamegljena, usode pa krojijo neizpolnjene želje, ki so bodisi posledica zunanjih okoliščin bodisi (pomanjkanja) notranjih vzgibov. Ujetost v preteklost, ovire, ob katere se kar naprej spotikajo, in teža življenja, ki jih pritiska k tlom, jih silijo v (navidezno) pasivnost, vendar se vsakič znova poberejo in tu in tam celo poletijo.

Bralci v življenja protagonistov vstopajo "in medias res", njihove zgodbe se jim razkrivajo postopoma, pri čemer sploh ni nujno, da se razpletejo v celoti. Prehajanje med vidnim in nevidnim, tostranstvom in onstranstvom, nebom in zemljo, preskoki, preobrati in menjavanje perspektiv od nas zahtevajo precej angažmaja, piše v utemeljitvi.



Na kratko bi zgodbe v zbirki Leteči ljudje lahko povezali s tematikama življenja in smrti ali še bolje, z raznolikimi občutki doživljanja teh dveh, z občutki, ki so poetični, nikoli pa patetični, nasprotno, mestoma se manifestirajo v nadrealnem, ki je zunaj naše običajne percepcije prostora in časa in ki tok zgodb zasuka v nepredvidljivo, neznano. To je tisto, kar v pisanju Ajde Bračič zares navdušuje, je še zapisala žirija.

Žirijo so sestavljali Maruša Mugerli Lavrenčič, Gregor Podlogar, Andrej Predin, Katarina Modic, Martina Potisk in Iztok Ilc (predsednik).

Za nagrado Maruše Krese so bili nominirani še Miklavž Komelj za zbirko Prva kresnica, Mojca Kumerdej za zbirko Gluha soba in Vesna Lemaić za zbirko Trznil je, odprla je oko.