krek Svet24.si

Krek je vzrok za nizko precepljenost našel v ...

Robert Golob Svet24.si

Golob odločno zavrnil možnost sodelovanja z ...

sergej racman Svet24.si

Grozi mu dolgoletni zapor, z igralnico pa služi ...

milan kucan pl2 Reporter.si

Milan Kučan: V zgodbo o malem in hudobnem palčku...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

Anja Baš Njena.si

Slovenska pevka bo že drugič postala mamica

doncic  1 Ekipa24.si

Dončić ukradel žogo, zadel in postal TARČA ...

Kultura

Đejmi Hadrović - Under 2021

Piše: R.K.

Čas objave:
14.01.2022 16:39

Danes ob 19. uri bodo v Galeriji Simulaker odprli video intalacijo Đejmi Hadrović - Under 2021.

Z razstavo Under 2021 se v Galeriji Simulaker z istoimensko video instalacijo predstavlja umetnica Đejmi Hadrović. Gre za najnovejše delo umetnice, ki je nastalo leta 2021. Umetnica mlajše generacije je ena izmed dobitnic nagrade PS37, ki jo je v letu 2019 podelila Galerija Simulaker. Umetnica aktivno deluje na presečišču video esejev, avtorskih performansov in fotografije. V svojih delih naslavlja družbenopolitične teme, kot so kritika kapitalizma in patriarhalnega ustroja družbe ter naslavlja vprašanja v povezavi s feminizmom, spolnostjo in spolom v post-jugoslovanskem prostoru. Đejmi Hadrović se v delu izpostavlja kot subjekt tranzicije in vključuje svojo zgodbo in zgodbe svojih prednikov z namenom oblikovanja novih narativov, ki se ji zdijo pomembni za današnji čas. Z nagovarjanjem lastnega mesta izrekanja ustvarja možnost za prevrednotenje sprejetih družbenih norm in ideoloških konstruktov.

Večkanalna video instalacija - Under 2021 - je narejena kot statična podoba v »tableau vivant« formi. Vizualni elementi so svetlih barv in prikazujejo komaj opazne počasne gibe. S tem umetniškim delom želi avtorica podati nekaj neotipljivega - labirint naše psihe. Z video instalacijo umetnica prikazuje kako težko je dokumentirati duševno vedenje in disfunkcije le-tega. Tema obravnava trenutno stanje zdravstvene krize in izpostavlja zapostavljena vprašanja duševnih motenj, ki jih povzročajo trenutni pogoji, ko se posamezniki spopadajo s pritiski izolacije.

Đejmi Hadrović je rojena leta 1988 v Trbovljah. Leta 2012 je diplomirala s področja kulturnih študijev in antropologije na Fakulteti za humanistične študije v Kopru, Univerzi na Primorskem. Leta 2011 je preko programa Erasmus študirala na Middle East Technical University (Ankara, Turčija), smer filozofija, za obdobje enega semestra. Leta 2016 je na linški univerzi v Avstriji magistrirala iz avdiovizualne umetnosti pod mentorstvom prof. Cristoph Nebel in Brigitte Vasicek. Od 2017 je na doktorskem študiju filozofije na dunajski akademiji lepih umetnosti pod mentorstvom dr. prof. Marine Gržinić, kjer raziskuje tematiko seksualnosti in njene manifestacije v post-jugoslovanskem filmu.

Razstava bo na ogled od 14. januarja do 29. januarja 2022.

Otvoritev in ogled razstave bosta potekala v skladu z vsemi smernicami, izdanimi s strani NIJZ ter pristojnih ministrstev, v zvezi z epidemijo SARS-CoV-2.