stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Kultura Trebnje

FOTO: Trebnje kot Mednarodno stičišče umetnikov samorastnikov

Piše: R.K.

Čas objave:
29.10.2021 09:52

Razstava Mednarodno stičišče umetnikov samorastnikov postavlja v dialog izbrana dela šestih tujih in gostujočega muzeja. Obiskovalce na najbolj barviti, slikoviti in mogočni predstavitvi tujih avtorjev naivne in samorastniške umetnosti v samostojni Sloveniji, dopolnjeni s pregledom slovenske ustvarjalnosti, do 10. februarja prihodnje leto nagovarja 71 del.

Zadnja začasna razstava v letu, ko Galerija likovnih samorastnikov Trebnje obeležuje 50-letnico delovanja, skozi 34 del predstavlja zbirke gostujočih muzejev iz Italije, Hrvaške in Srbije, njihovo edinstvenost ter hkrati njihovo prepletenost in povezanost, postavljena pa je v dialogu s stalno postavitvijo galerije in omogoča uvid v izbrani del slovenske ustvarjalnosti s pomočjo 37 likovnih del 28 slovenskih umetnikov od 60-ih let do danes. »Je nekako sporočilo, da so slovenski naivci umetniki povsem enakovredni ali primerljivi z umetniki iz teh treh držav. Vsaka od gostujočih galerij ni izbrala kar nekaj, ampak so se želeli predstaviti z najbolj imenitnimi deli oziroma z avtorji, ki jih v svojem okolju prepoznajo kot vodilne predstavnike samorastništva in naivne umetnosti. Drugo sporočilo pa je seveda, da je tudi delovanje galerije povsem primerljivo z delovanjem gostujočih galerij in muzejev. V Trebnjem poteka pomemben segment likovne dejavnosti, kamor spadata tudi samorastništvo in naiva, na nekem zavidljivem kakovostnem nivoju,« meni dr. Damir Globočnik, ki je z dr. Petjo Grafenauer tudi kustos razstave. 

GLS Trebnje - razstava MSUS
Damir Globocnik
Eving

S t. i. Slovensko sobo v trebanjski galeriji se tako spogleduje šest tujih muzejev oziroma galerij: državna Hrvaški muzej naivne umetnosti iz Zagreba (Hrvaška) in Muzej naivne in marginalne umetnosti iz Jagodine (Srbija) ter občinski Fondazione Un Paese, Državni muzej naivne umetnosti Cesare Zavattini iz Luzzare (Italija), Galerija naivne umetnosti iz Kovačice (Srbija), Muzej Matija Skurjeni iz Zaprešića (Hrvaška) in Muzej mesta Koprivnice - Galerija naivne umetnosti iz Hlebin (Hrvaška).

GLS Trebnje - razstava MSUS
GLS Trebnje - razstava MSUS
Eving

Najstarejši muzej naivne umetnosti na svetu, Hrvaški muzej naivne umetnosti, bo prihodnje leto obeležil sedem desetletij delovanja in ima sedež v Zagrebu. Kot državna inštitucija bdi nad več kot 1.900 umetniškimi deli večinoma hrvaških umetnikov. Prav z njimi, izbranimi intuitivno, muzej predstavlja svoj fundus na razstavi v Trebnjem. Direktorica Gabrijela Krmpotić Kos je o sodelovanju s trebanjsko galerijo povedala: »Predvsem nas povezujejo dolgoletno prijateljstvo, veliko zaupanje, skrb in podpora drug drugemu. Želimo opozoriti tudi na mrežo muzejev, ki smo jo vzpostavili med Avstrijo, Madžarsko, Slovenijo, Hrvaško, pridružuje se nam tudi Srbija, v kateri je na žalost le trebanjska galerija ostala nezaščitena na državnem, nacionalnem nivoju. S svojim prihodom in udeležbo na razstavi želimo opozoriti na pomembnost, kontinuiteto in na 50. rojstni dan, s katerim se ne more pohvaliti kar vsak.« 

GLS Trebnje - razstava MSUS
Gabrijela K Kos
Eving

Galerija likovnih samorastnikov Trebnje je bila ustanovljena leta 1971, od leta 1994 pa deluje kot enota Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje. Je edini javni muzej, ki varuje, hrani in
predstavlja tako obsežno mednarodno zbirko naivne in »samorasle oz. samouke« likovne
umetnosti na Slovenskem in pomembno sooblikuje tujo in slovensko likovno ustvarjalnost od prvih let 20. stoletja do danes. Galerijska zbirka danes obsega več kot 1.300 slik, kipov in reliefov, ki jih je ustvarilo več kot 320 umetnikov iz več kot 40 držav Evrope, Severne in Južne Amerike ter Azije. Slovenski umetniki predstavljajo skoraj tretjino zbirke, kar ji daje posebno vrednost. Zbirka je nastajala kot rezultat tradicionalnih Mednarodnih taborov likovnih samorastnikov (prvi je bil organiziran leta 1968). Večdnevni dogodek še danes (praviloma junija) v kraj privabi umetnike z vsega sveta in je srce in gonilna sila galerije. Direktorica CIK Trebnje Patricija Pavlič: »Ponosni smo na dosežke v petih desetletjih delovanja. Pred nami pa so novi izzivi in cilji, ki temeljijo na odgovornosti ohraniti, predvsem pa oplemenititi dosežene rezultate z zagotavljanjem pogojev za kakovostno hranjenje in predstavljanje dediščine javnosti, trajnostni razvoj zbirke, z mednarodnim in strokovnim sodelovanjem in povezovanjem, predvsem pa z vzpostavitvijo finančno stabilne in trajne podpore celotni muzejski dejavnosti. "

GLS Trebnje - razstava MSUS
Patricija Pavlic
Eving

Galerija sodeluje s sorodnimi muzeji, galerijami v tujini in njihovimi kustosi, pa tudi s številnimi organizacijami, skupnostmi, društvi in posamezniki, ki v okviru svoje dejavnosti pripravljajo razstave ali druge kulturne projekte ter jim strokovno pomaga. Letno organizira štiri obsežnejše razstave, od tega eno mednarodno, Mednarodni tabor likovnih samorastnikov ter številne spremljajoče dogodke.

GLS Trebnje - razstava MSUS
GLS Trebnje - razstava MSUS
Eving

Razstavo Mednarodno stičišče umetnikov samorastnikov je včeraj simbolno odprl župan Občine Mokronog-Trebelno Anton Maver, glasbeni kamenček v mozaiku prireditve sta prispevala pianist Zoltan Peter in saksofonist Jan Gričar iz Glasbene šole Trebnje, z izbranimi besedami pa sta obiskovalce po razstavi, ki bo na ogled še vse do 10. februarja prihodnje leto, popeljala kustodinja Galerije likovnih samorastnikov Trebnje Andrejka Vabič Nose in sokustos razstave ddr. Damir Globočnik.