stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Kultura

Jazzon v roke Maticu Štembergerju

Piše: R.K.

Čas objave:
18.07.2023 10:52

Zmagovalec skladateljske nagrade Jazzon 2023 je postal pianist Matic Štemberger s skladbo Catharsis. Zmagovalec bo, poleg tisoč evrov denarne nagrade in snemalnega dne v studio Lotos Music, s svojo zasedbo odigral koncert na festivalu Jazzinty.

V letu 2022 je Jazzinty obudil skladateljsko nagrado Jazzon, ki je v preteklosti potekala med leti 2003 in 2016 in nagradila 13 slovenskih mladih ustvarjalcev, ki so danes vodilni ustvarjalci slovenske jazzovske krajine.

Jazzon predstavlja pomemben dejavnik pri krepitvi ustvarjalnosti mladih slovenskih glasbenikov ter ponuja finančno, medijsko, tehnično in organizacijsko podporo zmagovalni skladbi in avtorju. S tem je Jazzon postal odskočna deska mladim slovenskim skladateljem ter povezovalni člen med glasbeniki, organizatorji, selektorji ter slovenskim medijskim prostorom.

Letos se je na natečaj Jazzon prijavilo 16 mladih jazzovskih ustvarjalk in ustvarjalcev. Komisija v zasedbi Alja Kramar, Zvezdana Novakovič, Lojze Krajnčan, Robert Jukič in Ana Čop je ocenjevala kakovost in razvoj tematskega materiala, izvirnost ter svežino skladbe, njeno koherentnost ter obvladovanje osnovnih kompozicijskih parametrov.

Zmagovalec skladateljske nagrade Jazzon 2023 je postal pianist Matic Štemberger s skladbo Catharsis. Zmagovalec bo, poleg tisoč evrov denarne nagrade in snemalnega dne v studio Lotos Music, s svojo zasedbo odigral koncert na festivalu Jazzinty, v sredo, 16. avgusta.

Drugo mesto je pripadlo skladbi Scapegoat avtorja Gala Goloba, ki se bo za nagrado brezplačno udeležil delavnice Jazzinty, tretje mesto pa je pripadlo skladbi Bandulf Cantrip avtorja Luke Zabrica, ki bo za nagrado brezplačno obiskal celoten festivalski program letošnjega Jazzintyja.

Nagrade bo na uradni podelitvi, 16. avgusta, na festivalu Jazzinty podelila Tjaša Pureber, generalna direktorica direktorata za razvoj kulturnih politik na Ministrstvu za kulturo.

Izjava komisije:

Prispele skladbe kažejo na veliko pestrost in raznolikost avtorjev, obenem tudi na drzne avtorske ideje in visok nivo izvajalcev na posnetkih. V celoti gledano, se nivo prispelih skladb iz leta v leto veča, opazen pa je tudi močen vpliv mednarodnih glasbenih trendov. V prihodnjih letih si želimo, da mladi ohranijo takšno vnemo in visok nivo, spodbudili pa bi morda k večji koherentnosti skladb ter harmonski razgibanosti tudi v delih, ki so posvečeni solistom.

Vse tri nagrajene kompozicije so uspešne v jasnem podajanju strukture, harmonije in motivov. Skladbe imajo tudi jasno izražen karakter in temperament, uspešno ustvarijo atmosfero, prebudijo občutja in predstave. Deli za improvizacijo so v sozvočju s komponiranimi deli in uspešno opravijo svojo nalogo.

Zmagovalna kompozicija Catharsis od začetka do konca pelje rdečo nit in je tako oblikovno, kot harmonično, melodično in ritmično premišljeno zastavljena. Skladba raste skozi različne glasbene ideje, ki potujejo in se razvijajo skozi kompleksne zvočne in energetske slike. V kompoziciji je slišati nove glasbene svetove, ki se spogledujejo tako s tradicijo, kot z modernejšimi tokovi. Preko navezanosti na klasično literaturo skladatelj po začetnem molovskem uvodu nato prepleta motiviko in temo z variacijami do končnega "očiščenja.”

Poleg skladateljske nagrade Jazzon produkcija Jazzinty vključuje tudi mednarodno delavnico in festival, ki bosta potekala med 14. in 19. avgustom v Novem mestu.