franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kultura Ljubljana

Jožica Brodarič bo prejela priznanje

Piše: STA

Čas objave:
09.11.2023 09:58

V Prvem preddverju Cankarjevega doma bodo danes popoldne podelili priznanja Društva oblikovalcev Slovenije (DOS). Priznanje za življenjsko delo letos prejme grafična in muzejska oblikovalka Mojca Turk. Podelili bodo še pet priznanj oblikovalski dosežek. Kritičarka in recenzentka Belokranjka Jožica Brodarič bo prejela priznanje častna članica.

Kot so pri DOS zapisali v utemeljitvi, je Turk nevidna sila v ozadju številnih izvrstnih razstav, njeno vrhunsko oblikovanje prostorov, interpretacij razstavnih vsebin, spremnih publikacij in promocijskih gradiv pa jo uvršča v vrh slovenskega oblikovanja.

Ustvarjalno pot je začela v poslovnem okolju nekdanje Iskre in od tod naprej v Slovenskem etnografskem muzeju in nadalje Muzeju novejše zgodovine. Je avtorica več sto postavitev muzejskih razstav.

DOS je letos priznanja oblikovalski dosežek namenilo Anki Štular za pametno korito Planterino, podprto s pomočjo mobilne aplikacije, Maji Modrijan/Destilator za čevlje model diamant iz odpadnega tekstila, Mateji Škofič za celostno grafično podobo boutique hotela Bloom, kolektivu Oloop za knjigo Moč tekstila ter Teji Goljevšček in Evi Batič za zbornik ob 60. obletnici Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina.

Kot so zapisali v utemeljitvi, Planterino in spremljajoča mobilna aplikacija skupaj predstavlja inovativno orodje, ki vodi in spodbuja uporabnike k postopnemu pridobivanju večje samostojnosti pri vrtnarjenju ter predstavljata rešitev, ki odpira vrata svetu vrtnarjenja za vse, ne glede na predznanje, lokacijo ali izkušnje.


Čevlji Walk the talk model diamant po navedbah DOS niso le domiselno in brezčasno oblikovano obuvalo iz odpadnega tekstila, temveč tudi primer ozaveščanja o problematiki odpadnega tekstila. Prav tako je poleg uporabe tekstilnih odpadkov ključna prednost izdelka lokalna proizvodnja. Izdelek je kombinacija etičnih, ekoloških in ergonomskih načel, ki ne le opozarja na potrebo po trajnostnem razvoju stroke, temveč tudi obuja lokalno obrt v Sloveniji.

Logotip hotela Bloom že na prvi pogled deluje prijazno in toplo ter vabi k ogledu oziroma obisku. Znak z art decojevskim pridihom se lepo navezuje na notranjo opremo hotela in njegove geometrične detajle ter se kot štukatura v sprejemnici tudi izvrstno zlije z ostalim ambientom. Barvni izbor in dodatni elementi na tiskovinah lepo zaokrožajo identiteto butičnega hotela in izrekajo dobrodošlico v hotel Bloom, so pri DOS zapisali v utemeljitvi.

Za knjigo Moč tekstila, ki so jo DOS prav tako uvrstili med oblikovalski dosežek, so navedli, da je je prva knjiga s področja oblikovanja v slovenskem prostoru, ki širši javnosti približa pomen tekstilne ročne ustvarjalnosti kot večplastne aktivnosti, ki pozitivno vpliva na kakovost življenja in zdravje ter je dragocen prispevek k oblikovalski stroki.

Zbornik, izdan ob 60-letnici delovanja Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina, že na prvi pogled deluje drugače kot podobne publikacije. V osnovi resna, tudi zaskrbljujočih statistik in tragičnih dogodkov polna publikacija nas že z naslovnico z grafičnim prikazom utripajočih interventnih luči v prepletu rdeče in modre svetlobe prepriča, da jo vzamemo v roke, so utemeljili pri DOS.

Priznanje častna članica je DOS letos namenil oblikovalski kritičarki, kuratorici, voditeljici oddaj in modni poznavalki Jožici Brodarič. Kot so med drugim zapisali v utemeljitvi, se je Belokranjka iz Metlike pred leti samoiniciativno lotila projekta Koupa, s katerim posega v večno brezčasni prostor kulturne dediščine in prihodnosti skozi izdelke vsakdanje rabe. Kot so dodali, gre nedvomno za projekt, ki bi mu veljalo slediti tudi in predvsem na državni ravni.