stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Kultura

Kam so se skrili škrati?

Piše: R.K.

Čas objave:
18.09.2023 08:13

V Dolenjskem muzeju so minuli četrtek v Mali dvorani odprli razstavo z naslovom Bajeslovna bitja v ljudskem izročilu Dolenjske ali Kam so se skrili škrati?

Teme bajeslovja, mitologije, bajnih bitij in pripovedništva so morda nekoliko nenavadne za muzejsko razstavo, pa vendar so se ob Unescovem letu varovanja nesnovne kulturne dediščine v muzeju odločili prav za to tematiko.

Skozi raziskovanje teme je bilo zbranih mnogo zgodb, le del njih je predstavljen tudi na razstavi, in sicer preko zemljevida, kjer lahko obiskovalec posluša zgodbe iz posameznih lokacij.

Na razstavi je predstavljena tema nesnovne kulturne dediščine, s predstavitvijo bajnih bitij in škratov, skozi ljudsko umetnost ter pripovedno izročilo. Poleg panojev, predmetov, avdio in video vsebin so pripravljene tudi vsebine za najmlajše, ki tečejo vzporedno s temami razstave.

Tekom trajanja razstave, do 11. februarja prihodnje leto, pripravljajo več obrazstavnih dejavnosti, med njimi Kako napišem zgodbo z Deso Muck?, delavnico ljudskih glasbil z Darkom Korošcem, izdelovanje drgljic z Vinkom Ahlinom, premiero dokumentarnega filma o Stanetu Pečku in njegovih škratih, lutkovno predstavo skupine Mokre Tačke ter seveda različne druge muzejske delavnice in tematska vodenja.

Tekom projekta sodelujejo z različnimi zavodi, kjer se bodo odvijali dogodki na temo pripovedništva, mitologije in škratov. V Knjigarni Goga bodo pripravili pogovorni večer na temo bajnih bitij. Tesno sodelujejo s Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto, kjer pripravljajo dogodke in delavnico na temo škratov in pripovedništva v januarju 2024. V prihodnjem mesecu bodo skupaj s knjižnico predstavili temo škratov tudi v knjižnici v Karlovcu, sledile pa bodo tudi delavnice in predstavitve razstave in teme v krajevnih knjižnicah Knjižnice Mirana Jarca, s priložnostnimi razstavami knjižnega gradiva.

V okviru razstave je izšla tudi prva elektronska knjiga v Dolenjskem muzeju z istoimenskim naslovom razstave.

Na dogodku so spregovorili direktorica Dolenjskega muzeja Jasna Dokl Osolnik, podžupanja Mestne občine Novo mesto Sara Tomšič, kustodinja razstave Alenka Stražišar Lamovšek in dr. Janez Bogataj, ki je razstavo tudi odprl.

Za glasbo sta poskrbela Cveto Šali in Mitja Simič, seveda z Gorjansko bajko, skupine Rudolfovo.

Avtorica razstave je Alenka Stražišar Lamovšek, Dolenjski muzej Novo mesto. Oblikovalka razstave je Maja Rudolf Markovič.