podgane Svet24.si

Zaradi podgan na tisoče domov ostalo brez ...

galunic1 Svet24.si

Mario Galunič: »Potrpežljivo bom čakal na vsa ...

loterijski listek, loterija, Svet24.si

Med čakanjem na hrano zadela jackpot

vasle psa pl fb Reporter.si

Zakaj je Vinko Vasle obseden s psi? Pred leti ...

vizjak-petan Necenzurirano

Vizjak medijskemu mogotcu: Zakaj bi plačeval ...

kmetija-2021 Njena.si

Snemanje Kmetije končano, odvilo se je tudi ...

spolno nadlegovanje Ekipa24.si

OBSOJEN! Nekdanji nogometaš Olimpije obsojen, ker...

Kultura Muljava

Na Muljavi premiera predstave o življenju Josipa Jurčiča

Piše: R.K.

Čas objave:
24.09.2021 08:02

V letnem gledališču ob Jurčičevi domačiji na Muljavi bodo drevi premierno izvedli predstavo Sin slovenskega naroda. Igra, v kateri ljubiteljski gledališčniki in drugi ustvarjalci orišejo življenje pisatelja in urednika Josipa Jurčiča, je nastala po besedilu ambasadorke kulture Občine Ivančna Gorica Dragice Šteh in v režiji Simone Zorc Ramovš, v njej pa nastopajo ljubiteljski kulturni ustvarjalci vseh generacij.

V pisanem igralskem ansamblu, izbranem na avdiciji, se tako srečajo ljubiteljski kulturniki, stari med 12 in 74 let, ki v predstavi razgrnejo izjemno barvitost slovenskega jezika. Ta bo namreč zazvenel v številnih odtenkih, v pristnem narečju, v Jurčičevi zapisani besedi in tudi tako, kot ga govorimo danes, ko počasi izgublja odtenke narečnosti. Bogato kulturno dediščino razgrinjajo tudi kostumi, scena in scenski rekviziti.

Jurčič kot magnet za napredne sile
Sin slovenskega naroda gledalce popelje čez ključne postaje Jurčičevega življenja, od Jožeka k Josipu, od pisatelja k novinarju in uredniku, od muljavske dolenjščine do starega blagozvočja Jurčičeve slovenščine in do današnjega pogovornega jezika, ki izgublja narečne značilnosti. Prikaže ga kot ostrega opazovalca in kreatorja takratnega dinamičnega dogajanja med Slovenci. »Kot magnet je zbiral napredne sile, navduševal vedno nove borce in spreminjal takratno slovensko gospodarsko, politično in kulturno polje. To ga je dvigalo in mu nudilo prav toliko užitka kakor umetniško delo samo: vsi ti pisani in mnogovrstni doživljaji so mu bili inspiracija za slikanje človeških usod. Te so žive tudi danes. Tu. Med nami,« so zapisali ustvarjalci igre.

Sin slovenskega naroda
Predstava o življenju Josipa Jurčiča
JSKD

Predstava je nastala v letu, ko mineva 140 let od pisateljeve smrti, leto 2021 pa je razglašeno za Jurčičevo leto. To je prava priložnost za oživitev pisateljevega življenja in tedanjih razmer ter za prevetritev njegovega pomena za narod.

Predstava je nastala v sodelovanju z ZKD Občine Ivančna Gorica, JSKD RS, Občina Ivančna Gorica, ZKT Prijetno domače Ivančna Gorica, JSKD OI Ivančna Gorica in sodelujoča kulturna društva: KD Josipa Jurčiča Muljava, KD Krka, KD Ambrus, KD Žebelj, KD Zagradec.