franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kultura

Ob svetovnem dnevu knjige razstava, pogovorni večer in kamišibaj

Piše: R.K.

Čas objave:
18.04.2023 11:16

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto ob svetovnem dnevu knjige pripravljajo odprtje razstave Skrajnosti – od oblike do simbola, pogovorni večer z Natašo Konc Lorenzutti in kamišibaje s Tatjano in Enjo Grabrijan, začenjajo pa tudi novo sezono družinskega bralnega kluba Potovanje med knjigami.

23. aprila obeležujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic, ki je namenjen promociji branja in spodbujanju spoštovanja do avtorskih del tistih, ki so z njimi pripomogli h kulturnemu napredku človeštva. Po Sloveniji tako ves teden potekajo različni dogodki, povezani s knjigo in branjem.

Ob tej priložnosti Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto v četrtek, 20. aprila, ob 18. uri, pripravlja odprtje gostujoče razstave Mestne knjižnice Ljubljana-Slovanske knjižnice z naslovom Skrajnosti – od oblike do simbola, s katero želijo spomniti na pomen knjige, kakor jo lahko nakazuje oblika – od njenih najmanjših do največjih formatov. Miniaturna oblika pogosto kaže posebno ljubezen, natančnost, iznajdljivost in skrb pri izdelavi ter običajno skoraj ne dovoli več branja s prostim očesom. Tako se nam knjiga začne kazati kot simbol. A nič manj oblikovne pozornosti ne opazimo tudi pri drugačnih izdajah, bodisi faksimilih, natančnih posnetkih rokopisov ali prvotiskov, bodisi pri zelo velikih formatih. Obe obliki, majhna in velika, na svoj način opozarjata na vsebino: prva tako, da jo nadvse očitno in ljubko očem bolj ali manj prikriva, druga tako, da jo razkrije, poudari, naredi še bolj dostopno in nas vabi k branju.

Ob miniaturnih knjižicah in nekaterih drugih dragocenih redkostih Slovanske knjižnice bo izvode velikih formatov prispeval tudi bogati fond osrednje dolenjske knjižnice, med njimi tudi faksimile Dalmatinovega prevoda Svetega pisma, izjemne dragocenosti, ene najpomembnejših in temeljnih knjig slovenskega jezika in naše pisne kulturne dediščine. Ob odprtju razstave bo obiskovalce bo po poteh izbranih knjižnih naslovov popeljala soavtorica razstave mag. Kristina Košič Humar.

V petek, 21. aprila, ob 19. uri pa bo novomeško knjižnico obiskala pisateljica, pesnica, igralka, pedagoginja in mama petih otrok Nataša Konc Lorenzutti, ki je diplomirala in magistrirala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, od leta 1999 pa se posveča pisanju. Doslej je izdala osemnajst knjižnih del za otroke in mladino ter pet za odrasle.

Za svoja mladinska dela, ki so med mladimi bralci izjemno dobro sprejeta, je prejela več nagrad in nominacij ter so stalnica na seznamih knjig za domače branje, bralno značko in šolska tekmovanja. V svojih delih se ne boji hoditi po robu in se pogosto loteva zahtevnejših tematik. Njen najaktualnejši roman za odrasle z naslovom Beseda, ki je nimam je izjemno pretresljivo in hkrati napeto branje, ki spretno prepleta preteklost in sedanjost. Temelji na skupku resničnih zgodb, ki se prepletajo v eno, za romanom pa se skrivajo ure in ure trdega raziskovalnega dela, raziskav na terenu, intervjujev in študija.

Najmlajši obiskovalci pa bodo lahko v petek ob 18.30 prisluhnili kamišibajem Tatjane in Enje Grabrijan iz Kulturno umetniškega društva Taus teater, v katerih bodo prepoznali dela Dragotina Ketteja, Saše Vegi, Toneta Pavčka, Janeza Trdine in drugih. Hkrati vabijo družine, da se jim pridružijo v novi sezoni družinskega bralnega kluba Potovanje med knjigami, ki bo potekal od 23. aprila do konca septembra z zaključno prireditvijo v tednu otroka.