koronavirus, london Svet24.si

Vzpodbudne novice iz Izraela: Pfizerjevo cepivo ...

Greta Beccaglia Svet24.si

VIDEO: Pljunil v dlan in jo udaril po zadnjici. To...

oxford, streljanje, strelski-pohod Svet24.si

FOTO in VIDEO: Masaker na ameriški šoli ...

jezus janez jansa pf ukom Reporter.si

Ali se bodo danes poslanci NSI odločili za Jezusa...

20210604-01063296 Necenzurirano

Vizjak bi imel za šefa Triglavskega narodnega ...

Roberto Cazzaniga Alessandra Ambrosio Odkrito.si

Odbojkar je bil 15 let žrtev "zaročenke" s spleta

messi antonella Ekipa24.si

Ste videli, kaj je naredil MESSI?! Direktor revije...

Kultura Kostanjevica na Krki

Odprtje razstave Damnatio memoriae Darije Petkovića

Piše: STA

Čas objave:
08.10.2021 16:33

V Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki bodo drevi ob 18. uri odprli razstavo Damnatio memoriae oziroma Obsodba spomina hrvaškega fotografa in umetnika Darije Petkovića. Razstava v Zagrebu živečega in delujočega fotografa se posveča vizualni vzpostavitvi spomina in tolmači kulturno krajino. Na ogled bo do konca leta.

Razstava s pomočjo fotografije prikazuje umetnikov pogled na kulturno krajino, ki so jo zaznamovali številni zgodovinski dogodki in se v kolektivni spomin vpisuje v odvisnosti od javnosti in medijskih tolmačenj, je zapisala kustosinja Anita Zlomislić.

Dela Petkovićevega fotografskega niza spremljajo in komentirajo posledice družbene, ideološke in ekonomske tranzicije na Hrvaškem in v širši regiji.

Darije Petković, Uvala Slana, 2018
Darije Petković, Uvala Slana, 2018
GBJ


Petković se je v zadnjih 15 letih s podobami kulturne krajine "poglobljeno posvečal vlogi fotografije kot pomembne kulturološke kategorije v procesu prikazovanja družbene stvarnosti", njegova fotografija pa je pogosto povezana z izkušnjo časa in prostora, ki sta pričevalca zgodovinskega spomina.

Hrvaška je po razpadu Jugoslavije "že 30 let družba v tranziciji, ki jo prav tako kot tisto po drugi svetovni vojni zaznamuje negacija družbenih vrednot prejšnjega obdobja in zgodovinski revizionizem. Takšni prelomi v kontinuiteti na vseh ravneh družbe so kastrirala tudi številne pozitivne dosežke in dogodke prejšnjih časov, na mestu katerih je danes ostala velika praznina," je pojasnila kustosinja.

Darije Petković, Suma Bedenik I, 2018
Darije Petković, Suma Bedenik I, 2018
GBJ


Petković iz leta 2019 ustvarjenim nizom Damnatio memoriae nadaljuje raziskovanje odnosa do preteklosti, za njegove osrednje točke pa je izbral šest simbolnih krajev, ki so zaznamovali tok polpretekle zgodovine, od uvale Slana na otoku Pag do politične šole v Kumrovcu, je še zapisala kustosinja.


Petković se je rodil leta 1974. Na Akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu je diplomiral leta 1999. Med študijem je začel delovati kot reportažni fotograf. Sodeloval je z različnimi medijskimi hišami, kot so Panorama, Nacional, Europa Press Holding, Poslovni tjednik in Globus, hkrati je ustvarjal in objavljal avtorske fotografske projekte. Od leta 2005 je profesor na zagrebški Akademiji dramskih umetnosti. Od leta 2007 se ukvarja z družbeno angažiranimi razstavnimi in knjižnimi projekti.