stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kultura Novo mesto

Po sledeh Janeza Trdine in akterjev novomeške pomladi

Piše: R.K.

Čas objave:
03.06.2021 18:00

V soboto, 5. junija, se lahko pridružite tistim, ki bodo ponovno peš osvojili skriti del Gorjancev.

Tokrat se boste proti Gorjancem odpravili po sledeh akterjev novomeške pomladi, ki so bili zelo naklonjeni Trdinovemu narodnoprebudnemu značaju ter zagretosti za skrivnostnost Gorjancev in samosvojost tamkajšnjih prebivalcev. Prostrani svet Gorjancev jih je večkrat zvabil v svoja nedrja, še posebej ljuba pa jim je bila pot od Žabje vasi do vasi Šentjošt in ob potoku Klamfer proti žumberški vasici Gaj, ki v njihovem času še ni bila zapuščena.

Približno po tej poti se boste podali tudi vi, če se boste seveda pridružili, in med potjo spoznavali, zakaj so se Marjan Mušič in ostali »pomladniki« vedno znova vračali na Gorjance. Pot se bo s krajšim kulturnim programom zaključila pri »fabriki«.


Na pot se boste peš odpravili ob 7. uri iz Žabje vasi (zbor pri Agroservisu). Čaka vas od 5 do 6 ur hoje. Tisti, ki menite, da je za vas pot predolga, se lahko pohodnikom pridružite v vasi Dolž, kjer bodo predvidoma okoli 9.30.
Poleg dobre volje in osebnega dokumenta sta nujni še dobra telesna pripravljenost in ustrezna pohodna oprema, saj bo pot dolga in na mestih strma. Prav tako bo med pohodom nujno spoštovati veljavne ukrepe za zajezitev virusa covid-19. Ne pozabite tudi na vodo in hrano, ki bo tokrat »iz nahrbtnika«. Po kulturnem programu pri »fabriki« se boste peš napotili do vasi Dolž, od koder bo po želji organiziran prevoz v Novo mesto.

Predvideni povratek v Novo mesto je okoli 16. ure.