stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kultura

Podpisali pogodbo za sofinanciranje gradu Črnomelj in mestnega jedra

Piše: R.K.

Čas objave:
16.12.2022 08:40

Župan Andrej Kavšek je včeraj na Ministrstvu za kulturo z ministrico dr. Asto Vrečko podpisal pogodbo o sofinanciranju projekta Branilci krone in meja, obnove ter oživitve pritličja gradu Črnomelj in mestnega jedra Črnomelj.

Občina je letos za ta projekt uspešno oddala prijavo na razpis Ministrstva za kulturo in zdaj je pogodba o sofinanciranju tudi uradno podpisana, kar pomeni, da so izpolnjeni vsi pogoji za izvedbo projekta z zaključkom 31. decembra 2025.

Namen projekta Branilci krone in meja je v sklopu oživitve starega mestnega jedra celostno prenoviti in oživiti pritlične prostore gradu Črnomelj, razviti tri atraktivne turistične produkte ter z implementacijo sodobnih informacijsko komunikacijskih tehnologij oblikovati moderno okolje za izvedbo prenovljene kulturno turistične ponudbe. Na ta način bosta javna dostopnost kulturnega spomenika in prireditvenega prostora boljša.

Grad Črnomelj predstavlja velik potencial za razvoj turizma in interesa za kulturno dediščino v Beli krajini in širše. V prenovljenih prostorih pritličja gradu Črnomelj bomo s tremi doživetji in pametno tehnologijo obudili veliko zgodbo o pomenu plemiške rodbine von Tschernembl, njihovih političnih in vojaških zaslugah, ki bodo obiskovalce opomnile na eno od najpomembnejših plemiških rodbin dežele Kranjske.

Investicijska vrednost projekta je okoli 2 milijona evrov. Ministrstvo za kulturo bo okoli 1,3 milijona evrov zagotovilo iz evropskega Mehanizma za okrevanje in odpornost, Občina Črnomelj pa preostala sredstva.