gasilec, gasilci Svet24.si

Novo zažiganje vozil, tokrat v Šiški

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kultura Metlika

Polna dvorana obiskovalcev na premiernem koncertu Mestne godbe Metlika z novim dirigentom Gregorjem Zagorcem

Piše: Mestna godba Metlika

Čas objave:
19.12.2023 12:38

Minulo soboto, 16. decembra, je v metliški športni dvorani Mestna godba Metlika izvedla že 26. tradicionalni božično-novoletni koncert »Z godbo v novo leto 2024«.

Ta je bil tokrat še bolj poseben, saj je bil to premierni koncert izveden pod taktirko novega dirigenta Gregorja Zagorca, ki je sredi septembra dirigentsko mesto prevzel od Rafka Ogulina, ki je godbi dirigiral 27 let. Zagorc je diplomirani dirigent in komponist, ki je 10 let vodil Tamburaški orkester Dobreč, ter je tudi avtor prve tamburaške opere na svetu »V objemu Lahinje«.

Godbeniki in godbenice so pred nabito polno dvorano izvedli uro in pol trajajoči koncertni repertoar, ki je obsegal 10 skladb. V uvodu so publiko navdušili z izvedbo koračnice Metliška regimenta, ki jo je v dar godbi ob pričetku sodelovanja skomponiral Gregor Zagorc, ter s koncertno skladbo Alchemy. Program so godbeniki nadaljevali z latino ritmi skladb Mexicana in Latin Pop Special. Sledila je čutna izvedba skladbe Gabrielova oboa, kjer je solo zaigrala oboistka Anja Antić. Zaigrali so še venček skladb iz filma The Mask of Zorro in Led Zeppelin on Tour. V zaključnem delu koncerta so se metliškim godbenikom pridružili gostje Učiteljski pevski zbor OŠ Metlika, ki letos obeležuje že 6. leto delovanja pod vodstvom zborovodkinje Irine Kolar. Ob godbeni spremljavi so zapeli skladbi Don't Stop Me Now od skupine Queen in Africa skupine Toto. Program, ki ga je povezovala Petra Majdič, so zaključili z Ohcetno polko, kjer je na harmoniko zaigral Gašper Brunskole. Ob navdušenih vzklikih in dolgem aplavzu publike je Mestna godba Metlika za bis ponovno zaigrala Metliško regimento.



Koncert je bil tudi priložnost, da so se metliški godbeniki še uradno zahvalili prejšnjemu dirigentu Rafku Ogulinu, ki je član godbe že od leta 1979. Leta 1996 je odložil klarinet in prijel za taktirko ter z njo dirigiral neprekinjenih 27 let. To taktirko je tudi prejel varno shranjeno v stekleni kapsuli kot simbolno darilo. V njegovem obdobju je godba izdala zgoščenko »Pozdrav z Vinske vigredi«, osvojila 2 zlati plaketi na tekmovanju v 3. težavnostni stopnji za pokal Vinka Štrucla, vsako leto izvedla poletne in božične koncerte ter koncerte na Vinski vigredi, gostovala doma in v tujini ter se redno udeleževala revij in srečanj godb Dolenjske in Bele krajine. Ogulin je leta 2019 prejel občinsko Ganglovo plaketo za uspešno dolgoletno delo in dosežke na področju kulture. Pravtako je godba pod njegovim vodstvom leta 2020 prejela Ganglovo plaketo za 170 let delovanja, s katerim trajno bogatijo metliško kulturno zakladnico. Ogulin ostaja v godbenih vrstah, saj sedaj med godbeniki igra bariton saksofon.

Zbrane je nagovorila metliška županja Martina Legan Janžekovič, ki je čestitala godbi za izjemen koncert in voščila lepe božično-novoletne praznike. Predsednik Samo Flajnik se je v zaključnem nagovoru zahvalil poslušalcem za obisk in sponzorjem za podporo ter voščil zbranim, da preživijo lepe praznike v krogu domačih. Obenem je pozval tudi vse nadobudne mlade glasbenike, da se v letu 2024 pridružijo metliški godbi, ki jo vsi člani smatrajo za svojo veliko glasbeno družino.