stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Kultura Ljubljana

Praznični dan na Trubarjevi domačiji

Piše: STA, R.K.

Čas objave:
31.10.2022 08:27

V Sloveniji je 31. oktober dan reformacije, praznik in dela prost dan, ki obuja spomin na versko, družbeno-politično in kulturno gibanje v 16. stoletju. Slovenci hkrati obeležujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika.

Občina Velike Lašče in Javni zavod Trubarjevi kraji na Trubarjevi domačiji v Velikih Laščah danes pripravljajo praznični dan, njihova vrata bodo za obiskovalce odprta med 9. in 17. uro.

Vodenje Trubar in njegov čas bo organizirano ob 11. in ob 14. uri, ob 15. uri bodo v galeriji Skedenj potekale tudi knjigoveške delavnice v izvedbi zavoda Parnas. Ob 19. uri bo sledila slavnostna prireditev ob dnevu reformacije, na kateri bo slavnostni govornik dr. Kozma Ahačič, slovenski jezikoslovec in literarni zgodovinar. Sledil bo koncert vipavskega raperja Smaal Tokka, enega izmed zanimivejših slovenskih raperjev, ki je s preprostimi zgodbami v vipavskem dialektu postal glas, ki mu prisluhnejo vsi.

Reformacija kot versko, kulturno in politično gibanje se je začela 31. oktobra 1517, ko je nemški menih in profesor za biblijsko teologijo Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, v katerih je zahteval prenovo Cerkve. Ena od idej reformatorjev je bila, naj bodo verske knjige v ljudskem jeziku, to pa je pomembno vplivalo na razvoj književnosti.

V tem času je nastala prva knjiga v slovenskem jeziku - Katekizem, ki jo je leta 1550 napisal Primož Trubar (1508-1586) in ji nato dodal še Abecednik. Dan reformacije kot državni praznik v Sloveniji praznujemo od leta 1992. Z njim se tako spominjamo tudi obdobja, ko smo dobili prve tiskane knjige.