stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kultura Kočevje

V Kočevju razstava Plenjenje prostora slikarja Zdenka Huzjana

Piše: STA

Čas objave:
03.12.2022 07:34

V Likovnem salonu Kočevje so včeraj ob 18. uri odprli razstavo Plenjenje prostora akademskega slikarja Zdenka Huzjana. Sodobno človeštvo pleni prostor tudi izven zemeljske oble in ga nima v svojem pohlepu nikdar dovolj, slikar pa nekako pleni likovni prostor, je ob razstavi pojasnil Huzjan. Ta bo na ogled do 25. februarja prihodnje leto.

Človeške figure, zarodki, živali in objekti plenijo prostor nedefinirane imaginarne likovne površine. Gre za prostore podzavesti, sanj in sprehajanja med rojstvom in smrtjo ter prisotnostjo in odsotnostjo, po sporočilu Pokrajinskega muzeja Kočevje o svojem slikarstvu, pa tudi poeziji in prozi, razmišlja Huzjan.

Huzjan izvira iz Prekmurja, njegovo ustvarjanje pa je močno zaznamovano z dogodki iz preteklosti, h katerim se vedno znova vrača, in jih kot sanje ali podobe iz podzavesti odslikava na platna. Z njegovih slikarskih površin odsevajo skoraj lebdeče podobe kot opomniki ali spomin iz preteklosti, je ob razstavi zapisala kustosinja Nadja Kovačič.


"Njegova izraznost je osredotočena predvsem na bitja, ki so človeku toliko podobna, kot se od njega razlikujejo. V svojih delih obravnava teme obstoja, bivanja in izpostavlja tudi eksistencialno stisko," je še zapisala Kovačičeva.

Zdenko Huzjan se je leta 1948 rodil v Lendavi. Leta 1972 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, tam je dve leti kasneje končal še slikarsko specialko. Univerza v Ljubljani mu je leta 1988 podelila profesorski naziv in ga še tega leta izvolila za docenta. Leta 1997 je postal redni profesor za risanje in slikanje. Od leta 1997 je bil redni profesor za risanje in slikanje na oddelku likovne pedagogike Pedagoške fakultete v Ljubljani.

Njegova likovna dela hranijo v zbirkah nacionalnih muzejev in galerij. Izdal je tudi šest pesniških zbirk. Del njegovih pesmi so prevedli v madžarski, italijanski in češki jezik. Živi in dela v Ljubljani.