stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kultura Kostanjevica na Krki

V Kostanjevici na Krki še do konca tedna Forma viva 2023

Piše: STA

Čas objave:
24.07.2023 12:19

V galerijskem parku v Kostanjevici na Krki bodo s predstavitvijo novih skulptur v soboto končali celomesečni 30. bienalni Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva 2023. Kostanjeviška galerija letos gosti hrvaškega kiparja Alema Korkuta in njegovega slovenskega kolega Tomaža Furlana. Med simpozijem restavrirajo tudi močno načete starejše skulpture.

Korkutovo skulpturo Mesečina oziroma Lunini žarki bo sestavljalo 25 približno desetmetrskih belo pobarvanih lesenih tramov, ki se bodo radialno širili z vrha navzdol. Vrh skulpture bo nameščen konkavno srebrno-kovinski del, ki bo namigoval na Luno, je direktor Galerije Božidarja Jakca Goran Milovanović povedal za STA.

Furlanova skulptura Lupina bo sestavljena iz šestmetrskih podolžno razpolovljenih in pokončno postavljenih polovic hrastovega debla. Furlan ju se sicer izdolbel in v nastali vdolbini vlil beton, ki ga sestavlja tudi okoliško kamenje. Ustvarjeno površino bo gladko zbrusil. Ko bo leseni del skulpture leta kasneje strohnel, pa se bo na razgaljenem betonu pokazal odtis lesa.

Skulpturi bodo postavili v galerijskem parku. Ker vsaka od omenjenih polovic tehta približno osem ton, bo postavitev Furlanove konstrukcije tudi svojevrsten izziv, je dodal Milovanović.

Po njegovih besedah med Forma vivo tudi nadaljujejo prenovo, konservacijo in restavracijo pred desetletji izdelanih in zdaj že močno načetih skulptur. Lani so restavrirali skulpturo japonskega kiparja Eisaka Tanake, letos so se lotili skulpture Kolo britanskega kiparja Iana Waltersa iz leta 1974, Kariatide romunskega kiparja Eugena Ciuce iz leta 1968 ter Brez naslova Bernarda Balla iz leta 1963.


Konservatorsko-restavratorske posege vodi akademski restavrator Aleš Vene, končali jih bodo do oktobra prihodnje leto. Hkrati poteka obnova skulpture T-element iz leta 1966, katere spodnji med simpozijem na novo izdeluje njena avtorica Dragica Čadež. Novost letošnjega simpozija je tudi restavratorska delavnica pod vodstvom omenjenega restavratorja, je še navedel Milovanović.

Po podatkih kostanjeviške galerije je ta v 62 letih tega simpozija gostila 135 kiparjev, tolikšno pa je tu tudi uradno število v njegovem okviru ustvarjenih monumentalnih skulptur.

V kostanjeviškem parku stoji nekaj več kot 80 skulptur. Druge stojijo v mestnem predelu Kostanjevice na Krki, po ena pa v parku Term Čatež in na Ratežu pri Novem mestu. Park ima od leta 1999 status spomenika državnega pomena in je neločljivo vpet v okolico grajske stavbe nekdanjega samostana. Gre tudi za pomemben element varovane kulturne krajine, so še zapisali v kostanjeviški galeriji.

Kostanjeviška Forma viva je sicer leta 1961 nastala na pobudo Jakoba Savinška in Janeza Lenassija oziroma kiparjev, ki sta po vzoru kiparske prireditve v St. Margarethnu na avstrijskem Gradiščanskem leta 1959 podobno predlagala še za Slovenijo.

Največ skulptur stoji v galerijskem parku ob kostanjeviškem gradu oziroma na vrtovih nekdanjega samostana, kjer od leta 1974 domuje Galerija Božidarja Jakca. Forma viva je sicer sestavni del kostanjeviškega galerijskega dela. Leta 1988 je prišlo do desetletne prekinitve, od leta 1998, ko so jo obudili, pa jo prirejajo bienalno. Kostanjeviška Forma viva velja za svetovno najstarejši še vedno delujoči kiparski simpozij.