stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kultura Novo mesto

V Novem mestu fotografska razstava Nova Zemlja - Tišina Boruta Peterlina

Piše: STA

Čas objave:
26.05.2022 08:56

V galeriji Dolenjskega muzeja v Novem mestu so včeraj odprli razstavo Nova Zemlja - Tišina fotografa Boruta Peterlina. Razstava prinaša 35 fotografij cikla Nova Zemlja, ki ga je Peterlin, ki se zadnje obdobje svojega fotografskega ustvarjanja posveča tehniki mokrega kolodija, ustvaril med nedavno pandemijo in samoizolacijo.

Polovico tega fotografskega niza je lani predstavil v atriju ZRC SAZU v Ljubljani, v Novem mestu pa bo predstavil celoten 35-fotografski niz, so sporočili iz Dolenjskega muzeja.

Peterlin sicer ostaja zvest pionirski, zahtevni in unikatni fotografski tehniki mokrega kolodija oziroma fotografiranja na steklo, ki ga je leta 1851 razvil angleški fotograf Frederick Scott Archer.

Razstavljeni niz vsebinsko obsega fotografska dela zadnjega triletja in ponuja vpogled v "ustvarjalno produkcijo estetiziranih avtoportretnih aktov, konceptualno postavljenih v intimo" gozdov Kočevskega Roga, so dodali.

Spodbujen z epidemijo covida-19 in s premiki v zasebnem življenju Peterlin v ustvarjalnem procesu z občutljivo percepcijo s fotografiranjem obravnava predvsem samega sebe, in sicer tako, da vztrajno brska in se sprašuje o razsežnosti človeškega življenja.


"Avtor tudi o pomenu in percepciji narave razmišlja s filozofskega vidika. Pri tem vsebino intimne izpovedi usmerja predvsem v ambivalenten odnos med naravo in človekom, ki se kaže v smislu njunega sobivanja in spoznanja ter zavedanja, da je človek njen neizpodbitni del."

Ob razstavi bo izšla Peterlinova tretja fotografsko-umetniška knjiga s spremnimi besedili umetnostne zgodovinarke Katarine Dajčman in restavratorke Barbare Cattaneo. V knjigi so objavljene tudi Peterlinove pesmi, nastale v časovnem in vsebinskem dialogu s fotografijami, so še zapisali v Dolenjskem muzeju.

Borut Peterlin se je rodil leta 1974 v Kopru, po nekaj letih bivanja v Ilirski Bistrici pa se je njegova družina preselila na Dolenjsko. Fotografijo je med letoma 1994 in 1998 študiral na praški akademiji FAMU in tam tudi diplomiral. Nekaj kasneje se je izpopolnjeval v raziskovalnem centru za komunikacijo skupine Benetton - Fabrica v italijanskem Trevisu, nato pa na London College of Printing končal še podiplomski študij fotografije. Izpopolnjeval se je tudi v muzeju George Eastman House v Rochestru v ZDA.

Bil je pobudnik in večletni umetniški vodja novomeškega festivala dokumentarne fotografije Fotopub, v žanru novinarske fotoreportaže in portretiranja pa se je brusil predvsem kot sodelavec in urednik fotografije tednika Mladina. Za njim je vrsta samostojnih razstav v domovini in tujini. Od leta 2014 deluje samozaposleno. Živi in dela v okolici Novega mesta.

Razstava bo na ogled do 22. septembra.