franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kultura Novo mesto

V Novem mestu razstava Ecytara za vedno slikarja Patrika Dvorščaka

Piše: STA

Čas objave:
09.05.2023 11:15

V Galeriji Krka v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo Ecytara za vedno akademskega slikarja Patrika Dvorščaka. Ta s svojim umetniškim delom obravnava probleme družbe in množičnih tvorb, s slikami in instalacijami pa daje vpogled v samodestruktivnost in nesprejemanje odgovornosti, je ob razstavi zapisala likovna kritičarka Maša Žekš.

Slikarska dela mladega umetnika Dvorščaka združujejo kaos, nasilje in družbeni kolaps kot tudi neprekinjeno, mestoma potuhnjeno stremljenje k specifičnim vsebinskim načelom in oblikovni sistematizaciji.

Zadnje se v prvotno velikih formatih manifestira z repetitivno motiviko in osnovnim tematskim izhodiščem, ki temelji na psihologiji in antropologiji.

Z raznolikimi figurami in besedili nasičena dela v ponavljajočih se rjavkasto-sivih in rožnato-vijoličnih odtenkih nastopajo kot množice hipnih impresij ter so polne ekscesnih kontrastov in sprevrženih sugestij, ki odkrito namigujejo na človeški pogubni, a mamljivi primitivni nagon, je dodala.


Umetnikovo delo sicer temelji "na nenehnem preizpraševanju in upodabljanju absurdne ambivalentnosti psiholoških vzgibov in dejanj, ki obsegajo po eni strani željo po utopični ureditvi, zadovoljivi moralnosti in dobrodejni disciplini, po drugi strani pa vročekrvno zavračanje kakršnegakoli odrekanja materialnemu bogastvu, užitku, egotizmu in pregrehi".

"Avtor spajanje nepričakovanih in ekstremnih situacij ter ujetost med realnim in imaginarnim ilustrira s formulirano shemo kvazisinhronih figur, ki se iz portretov spreminjajo v karikature, distinkcija med konceptom feminilnega in maskulinega pa doživi izrojen kolaps, definiran z upodobljeno perverzijo, erotizmom ter naborom po platnu raztrošenih falusov in vulv," je med drugim zapisala Žekševa.

Razstava bo na ogled do 26. maja.

Patrik Dvorščak se je rodil leta 1995 in prihaja iz Ribnice. Kot slikar je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani diplomiral leta 2017, nato pa še magistriral. Sodeloval je na več domačih in tujih samostojnih ter skupinskih razstavah in delavnicah. Med drugim v Pragi in Čilu, v Galeriji ŠKUC, Galeriji Miklova hiša v Ribnici, ljubljanski galeriji DobraVaga, v Kinu Šiška, Galeriji ZDSLU in galeriji EX Arte. Živi in ustvarja v Ljubljani.