stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Kultura Novo mesto

V Novem mestu razstava slikarke Neže Perovšek

Piše: STA

Čas objave:
17.09.2022 09:47

V novomeški galeriji Simulaker so v petek odprli razstavo Največja zmogljivost - mešani odzivi oziroma Max capacity - Mixed reviews slikarke Neže Perovšek. Ta bo na svoji prvi večji samostojni razstavi predstavila izbrana dela zadnjega poldrugega leta, s katerimi nadaljuje raziskovanje osebnega arhiva in zbiranja vizualnega gradiva.

Pri svojem slikarstvu se Neža Perovšek ukvarja z miselnostjo arhivistke in tako raziskuje človeško lastnost kopičenja stvari, je zapisal kustos razstave Adrijan Praznik.

Njen ustvarjalni proces se sicer opira na kompulzivno zbiranje, risanje in nenehno notranje pretakanje informacij. Njeno grajenje podobe pa ni nikoli logično ali predvidljivo in je vedno odvisno od naključnih kombinacij referenčnih podob.

Njena dela se začnejo s seštevanjem posameznih vizualij in stalnim grajenjem podobe, pri prenosu z digitalnega na dejanski nosilec pa se informacije počasi izgubljajo, preobrazijo in še dodatno oddaljujejo od izvora.



Njena skopa podoba tudi ni več priča prave stvari in izvirnika, temveč odslikava resnične pogoje svojega obstoja, "upor in apropriacijo, konformizem ter izkoriščanje", še ugotavlja Praznik.

Neža Perovšek se je leta 1996 rodila v Ljubljani. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani končuje magistrski študij slikarstva. Med letoma 2018 in 2019 se je samostojno predstavila v ljubljanski galeriji DobraVaga ter sodelovala na več skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Leta 2021 se je samostojno predstavila v galeriji DLUL v Ljubljani. Lani so ji dodelili atelje kreativnega centra Poligon, spomladi pa je bila rezidentka odprtega ateljeja v DobriVagi.

Razstava bo na ogled do 8. oktobra.