nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Kultura Trebnje

V Trebnjem 56. mednarodni tabor likovnih samorastnikov

Piše: STA

Čas objave:
12.06.2023 07:56

V Galeriji likovnih samorastnikov v Trebnjem so v soboto odprli 56. mednarodni tabor likovnih samorastnikov, tradicionalno srečanje, ki gosti osem umetnic in enega umetnika iz šestih evropskih držav. S podelitvijo nagrade strokovne žirije izbranemu umetniku in razstavo galeriji podarjenih del bodo tabor v soboto, 17. junija, končali.

Po podatkih trebanjske samorastniške galerije se letošnjega tabora udeležujejo ruska likovnica, ki živi in deluje v Sloveniji, Natalija Berezina, slovenski likovnici Tatjana Plahuta in Darja Štefančič ter ukrajinski likovnici Marija Kozirenko in Larisa Stepanjuk.

Iz Srbije prihaja Marija Raspir, iz Bolgarije Stela Stefanova in s Poljske umetnica Varsha Rajput. Edini moški udeleženec tabora Alan Meyer prihaja iz Nemčije. Letošnjemu povabilu na tabor se je sicer odzvalo 27 umetnikov.

Udeleženci tabora ustvarjajo v trebanjski galeriji. Med spremljevalnimi prireditvami so prireditelji navedli torkov obisk udeležencev malega likovnega tabora in glasovanje za nagrado prijateljev Galerije likovnih samorastnikov Trebnje na spletni strani in v galeriji, ki se bo začelo v četrtek.


Ob zaključku tabora v soboto bodo sodelujočim likovnikom podelili priznanja in razglasili izbranega umetnika, ki bo v Galeriji likovnih samorastnikov prihodnje leto gostoval s samostojno razstavo.

Sicer pa trebanjski mednarodni likovni tabori niso namenjeni zgolj umetniškemu ustvarjanju, temveč tudi medsebojnemu spoznavanju in vzpostavljanju prijateljskih vezi med umetniki različnih držav, so še sporočili iz trebanjske galerije.

V galeriji sicer hranijo nekaj več kot 1400 likovnih del, ki so nastala v več kot petih desetletjih tamkajšnjih likovnih taborov. Prispevali so jih umetniki iz 42 držav.

V času tabora je obisk trebanjske galerije in prireditev spremljevalnega programa brezplačen.