franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kultura

Velika viteška svečanost Evropskega reda vitezov vina Konzulata za Republiko Slovenijo v Sevnici

Piše: R.K.

Čas objave:
15.05.2023 08:50

Evropski red vitezov vina – Ordo Equestris vini Europae izhaja iz tradicije viteškega reda Sv. Jurija, ki ga je leta 1468 ustanovil cesar Friderik III, papež Pavel II pa le tega potrdil z bulo 1.1.1469. Leta 1984 je Gradiščansko panonski red vitezov vina s sedežem v Železnem na Gradiščanskem v Avstriji obudil tradicijo vinskega viteštva. Med prvimi Konzulati izven države Avstrija, je bil 27.9.1991 v Minoritskem samostanu na Ptuju, potrjena Konvencija o imenovanju Konzulata za Slovenijo.

Vsako leto se udje Evropskega reda vitezov vina srečajo na Veliki viteški svečanosti, na kateri je osrednji dogodek sprejem novih članov in napredovanja v višje redovne stopnje. Letos je Velika viteška svečanost potekala v Sevnici, v soboto 13. maja. Na prireditvi je bilo prisotnih več kot 150 članov iz Slovenije in tujine.

Zbrali so se na Glavnem trgu od koder so v povorki odšli v farno cerkev Sv. Nikolaja, kjer je potekal uradni del sprejema novih udov in napredovanja v višje redovne stopnje. V kulturnem programu so sodelovali: Pihalni orkester Sevnica, sopranistka Anja Žabkar, ter Trobilni kvintet Bach. Sprejetih je bilo 10 novih članov – Hospes, ter ena Assessorka. V redovno stopnjo Vinski svetnik oz. Dama je napredovalo 8 članov, v redovno stopnjo Vinski sodnik oz. Vinska dama pa 12 članov.

Vsako leto Konzulat za Slovenijo razglasi tudi viteško vino. Viteško vino za leto 2023 je bilo, ob formiranju viteškega kroga, razglašeno vino Modra Frankinja LUNA, letnik 2019, iz vinske kleti Kobal SINCE 1931 iz Trnovca nad Sevnico. Na Veliki viteški prireditvi je bila prisotna tudi Slovenska vinska kraljica Maja Pečarič, ki je vse prisotne nagovorila z izbranimi besedami.

Udje Evropskega reda vitezov vina so uživali ob odličnem spajanju vin vinogradnikov iz vinorodne dežele Posavje in pripravljenih jedi v Gostišču Dolinšek z Vrha pri Boštanju.

Dolžnost vseh članov je predvsem spoštovanje do žlahtnega nam vina, gojiti resnično prijateljstvo med ljudmi, še posebej pa zavzemanje za trajni mir.