stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kultura

Virtualna Galerija likovnih samorastnikov Trebnje – z delavnicami, spominki in virtualnim vodičem

Piše: R.K.

Čas objave:
27.01.2023 07:00

V Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje, ki je že več kot pol stoletja osrednja ustanova za preučevanje naivne in samorastniške umetnosti v Sloveniji, je bilo te dni zelo živahno in ustvarjalno.

Ta teden je bila v trebanjski galeriji še zadnja od treh delavnic, na katerih so udeleženci različnih generacij ob pomoči mentorjev v januarju iskali zanimive detajle razstavljenih umetnin ter pobliže spoznali umetnost fotografije, ustvarjanja odlitkov in 3D tiska. Ob prepletanju usvojenih znanj so sooblikovali edinstvene spominke Galerije likovnih samorastnikov Trebnje.

Vsi izdelki, ustvarjeni na delavnicah, bodo na ogled na posebni potujoči razstavi, ki jo bodo 16. februarja odprli v Kulturno kongresnem centru v Dolenjskih Toplicah, obiskala pa bo še občine Žužemberk, Trebnje in Ivančna Gorica. Delavnice, spominki in potujoča razstava so del edinstvenega projekta Virtualna Galerija likovnih samorastnikov Trebnje: kulturna dediščina v obogateni resničnosti, ki je sofinanciran z evropskimi sredstvi Podpore za lokalni razvoj v okviru pobude LEADER.

V okviru projekta je oživel tudi virtualni galerijski sodelavec Samo Rastnik, ki ga je upodobil priznani dramski igralec Matej Puc. Gre za virtualnega vodiča po zbirki trebanjske galerije, ki je obiskovalcem viden ob pomoči pametnega telefona ali tablice. Predstavlja inovativno visokotehnološko metodo prikazovanja kulturne dediščine, znano tudi pod kratico AR. Med drugim omogoča vpogled v bogat arhiv Galerije likovnih samorastnikov Trebnje, ki je svoja vrata odprla leta 1971.

Deja Bečaj, kustodinja: »Udeleženci delavnic Naivna umetnost v digitalnem okolju se učijo pozorno opazovati likovna dela v naši galeriji in iskati detajle umetnin. S prepletanjem znanja o fotografiranju, ustvarjanju odlitkov in 3D tisku bomo skupaj ustvarili edinstvene spominke Galerije likovnih samorastnikov Trebnje. Izdelki, nastali na delavnicah, bodo na ogled na potujoči razstavi, ki bo od februarja do konca aprila obiskala tudi občine Ivančna Gorica, Dolenjske Toplice, Žužemberk in Trebnje, ki so vključene v LAS STIK. Vse to je del projekta Virtualna Galerija likovnih samorastnikov Trebnje, za katerega smo pridobili tudi evropska sredstva in v okviru katerega smo v trebanjski galeriji ustvarili virtualnega vodnika. To je Samo Rastnik, ki ob pomoči tablice ali pametnega telefona obiskovalce preko posebnih nalog spodbuja k raziskovanju naše zbirke. Vabljeni na srečanje z našim novim virtualnim sodelavcem!«

Ob pomoči Sama Rastnika lahko Galerijo likovnih samorastnikov Trebnje podrobneje spoznate tudi na praznično sredo, 8. februarja, ko v galeriji ob kulturnem prazniku pripravljamo bogat program.