stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kultura

Z Mirom Tičarjem po nežnih poteh Knjige poti

Piše: R.K.

Čas objave:
21.03.2023 10:05

V minulem četrtkovem popoldnevu so v Dvorani Savice Zorko v Knjižnici Brežice gostili pogovorni večer z Mirom Tičarjem. V ospredju je bilo delo Knjiga poti (v izvirniku Tao Te Jing), zbirka 81 verzov, ki jih je v 6. stoletju pred našim štetjem zapisal kitajski filozof in pesnik Laozi. Domači ustvarjalec Miro Tičar je verze starega modreca na novo prepesnil, jim dodal komentarje in spremno besedo. O vsem tem je na dogodku spregovoril v pogovoru s Carmen L. Oven.

Avtor je zbranim uvodoma zaupal, zakaj ga je nagovoril prav ta modri mož. Branje izbranih komentarjev iz knjige je pospremil z mislimi o moči mehkobe v našem (pre)hitrem vsakdanu, o pomenu učiti se in odučiti se; o tem, kako biti trden in ne trd, pri čemer je za simboliko uporabil vrtiljak, ki ima na sredini steber, sedeži pa se vrtijo okrog njega. Spregovoril pa je tudi o poteh, njihovih ciljih, zaključkih in pomenih.

Za glasbeno mehkobo večera sta z zvoki violine in kitare poskrbela Katarina Petrič in Martin Urek, učenca Glasbene šole Brežice, pod mentorstvom Svjetlane Mulc in Tomislava Vrandečića.

Na vprašanje, kakšne želje oziroma popotnico ima za predstavljeno knjigo, pa je avtor odgovoril: »Seme je posejano, od nas samih je odvisno, kdaj bo vzklilo.« Posamezni verzi predstavljene knjige so namreč preprosti, hitro razumljivi, drugi vabijo, da se vanje poglobimo in jih osmislimo.