krek Svet24.si

Krek je vzrok za nizko precepljenost našel v ...

Robert Golob Svet24.si

Golob odločno zavrnil možnost sodelovanja z ...

sergej racman Svet24.si

Grozi mu dolgoletni zapor, z igralnico pa služi ...

milan kucan pl2 Reporter.si

Milan Kučan: V zgodbo o malem in hudobnem palčku...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

pavec Njena.si

Hčerka Janija Pavca skočila v pevske vode

Ahonen Ekipa24.si

ŠOK v smučarskih skokih! Skakalni šampion ...

LOKALNE VOLITVE 2018 Novo mesto/Brežice/Črnomelj/Krško/Kočevje

Kje bo drugi krog volitev in kje so župana že izvolili?

Piše: Radio Krka, M.K., STA

Čas objave:
19.11.2018 10:01

V Brežicah in Črnomlju, pa tudi v Šentrupertu, Šmarješki Toplicah, Dolenjskih Toplicah, v Šentjerneju in v Žužemberku bo po neuradnih podatkih drugi krog županskih volitev.

Neuradni, začasni izidi občin, po podatkih obdelanih do 8. ure dne 21.11.2018. Vsi podatki so neuradni.

Kje se obeta 2. krog?

Občina Brežice - Ivan Molan (aktualni župan) (49,82%) in Igor Zorčič (28,14%)

Občina Šentrupert - Rupert Gole (aktualni župan) (32,23%) in Andrej Martin Kostelec (37%)

Občina Šmarješke Toplice - mag. Marjan Hribar (45,89%) in mag. Bernardka Krnc (aktualna županja) (44,53%)

Občina Dolenjske Toplice - Franc Vovk (48,39%) in Jože Muhič (aktualni župan) (37,49%)

Občina Črnomelj - Andrej Kavšek (45,61%) in Maja Kocjan (24,28%)

Občina Šentjernej - Radko Luzar (aktualni župan) (45,17%) in Franc Hudoklin (26,37%)

Občina Žužemberk – Jože Papež (46,61%) in Franc Škufca (aktualni župan) (41,00%)

2. krog volitev bo 2. decembra 2018. 

V Brežicah je župan Molan, ki se s podpisi volivcev in podporo SDS, NSi in SLS po treh in pol mandatih poteguje za vnovično župansko mesto, v prvem krogu po neuradnih podatkih zbral 49,77 odstotka glasov, njegov tekmec in kandidat SMC Zorčič pa 28,14 odstotka glasov. 

V Črnomlju je kampanjo zaznamovala polemika o vprašanju migrantov. Aktualna županja Mojca Čemas Stjepanovič, skupna kandidatka DeSUS in SD, je bila zaradi tega tarča kritik predvsem s strani kandidatke SDS Maje Kocjan. Volivci so županji dali nezaupnico, saj se s 23,43 odstotka glasov ni uvrstila v drugi krog, medtem ko se bo Kocjanova, ki je prejela 24,28 odstotka podpore, 2. decembra pomerila s kandidatom s podpisi volivcev Andrejem Kavškom, ki je v prvem krogu dobil 45,61 odstotka glasov.

Po prvih neuradnih, izidih je v Novem mestu zmagal aktualni župan mag. Gregor Macedoni.  V Novem mestu je pri potegovanju za svoj drugi županski mandat s 65,22 odstotka glasov slavil dozdajšnji župan Gregor Macedoni, ki je kandidiral s podpisi volivcev oz. na Listi Gregorja Macedonija. Pri kandidaturi so ga podprli SDS, NSi, Lista Ivana Kralja in DeSUS. Njegov drugouvrščeni tekmec in kandidat Gospodarsko aktivne stranke Jože Kobe je po neuradnih podatkih zbral 14,57 odstotka glasov. Alenka Muhič je dobila 13,60% glasov, Rok Mežnar pa 6,62%.

V Občini Mirna tudi aktualni župan ostaja na čelu občine, to je Dušan Skerbiš, ki je dobil 88,97% glasov. V občini Mokronog - Trebelno je neuradno zmagal Anton Maver, dobil je 73,91% glasov, v Straži je neuradno največ podpore dobil aktualni župan Dušan Krštinc, in sicer 52,23 %glasov, mag. Samo Jakljič pa je dobil 37,81% glasov. V Mirni Peči je neuradno zmagal aktualni župan Andrej Kastelic, s 73,91% podpore, Zvonko Lah pa je neuradno dobil 26,09% glasov. V Škocjanu bo kot kaže občino še naprej vodil Jože Kapler. Dobil je 81,98% glasov. V Metliki neuradno najbolje kaže aktualnemu županu Darku Zevniku (63,31%), Renata Brunskole je neuradno dobila 36,69% glasov. V Semiču trenutno vodi aktualna županja Polona Kambič (51,69%), Sonja Klemenc Križan je neuradno dobila 48,31%glasov. V Krškem bo kot kaže na čelu občine ostal Miran Stanko (53,57%). Občino Kostanjevica na Krki bo neuradno še naprej vodil Ladko Petretič (53,46%), v Občini Bistrica ob Sotli pa bo še naprej županoval Franjo Debelak (62,63%).  V Trebnjem bo občino v svojem četrtem zaporednem županskem mandatu vodil kandidat s podpisi volivcev Alojzij Kastelic. Ta je v prvem krogu dobil 50,49 odstotka glasov, njegov tekmec, kandidat Društva za razvoj in oživitev Trebnjega Leon Lobe pa 21,48 odstotka glasov. V Kočevju je Vladimir Prebilič, kandidat s podpisi volivcev oz. liste Moja Kočevska, ki se je potegoval za tretji županski mandat, osvojil 70,81 odstotka glasov, njegov protikandidat, dolgoletni županski predhodnik in kandidat stranke Sloga Janko Veber pa 19,11 odstotka glasov.

Novega župana bodo dobili v Ribnici, kjer so volivci po delnih neuradnih izidih s prepričljivih 73,77 odstotka glasov zmago namenili Samu Pogorelcu, ki je kandidiral s podporo volivcev. Na čelu občine bo tako zamenjal dolgoletnega župana iz vrst SDS Jožeta Levstka, ki je osvojil slabih 19 odstotkov glasov. Kot kaže, se bo premešala tudi sestava 19-članskega ribniškega občinskega sveta. Večino, 11 mandatov, so volivci namenili Listi Sama Pogorelca za napredno Ribnico. SDS, ki je v zadnjem mandatu imela osem svetnikov, se je število predstavnikov v občinskem svetu zmanjšalo na štiri. Po dva svetnika bo v občinskem svetu imela NSi, po enega pa SLS in SD. Po delnih neuradnih rezultatih bodo tokrat brez mandatov v ribniškem občinskem svetu ostali SMC, Lista za jutri in Levica.

Po zaprtju volišč so v 36 občinah še pred zaključkom preštevanja glasovnic že znani novi župani, saj v letošnji volilni tekmi niso imeli nobenega protikandidata. Med njimi so predvsem manjše občine, mestne ni nobene.Ivančna Gorica: Dušan Strnad, Podčetrtek: Peter Misja, Radeče: Tomaž Režun in Sevnica: Srečko Ocvirk ter Sodražica: Blaž Milavec.