IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Sevnica

10 let skupnega ustvarjanja življenja v skupnosti

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.10.2015 12:58

Dom upokojencev in oskrbovancev Impoljca Sevnica je v boštanjski kulturni dvorani včeraj priredil dogodek z naslovom »Na poti zorenja« z obeležitvijo 10. obletnice skupnega ustvarjanja življenja v skupnosti.

S premikom svoje dejavnosti izven matične ustanove so se oblikovale štiri bivalne enote, in sicer v Boštanju, na Kompolju in dve na Mrtovcu. V najemnih družinskih hišah je dobilo šestintrideset stanovalcev priložnost za samostojnejše in bolj polno življenje. Ob spremljanju in podpori sami skrbijo za vsa gospodinjska opravila, kuhanje, čiščenje, pranje likanje, del dneva pa namenjajo prostočasnim aktivnostim, druženju in sodelovanju z krajani.

Dom Impoljca je bil prvič registriran leta 1952 in odtlej so se oblikovali različni programi, v zadnjem desetletju predvsem kot odziv na potrebe uporabnikov. Na podlagi evropskih smernic in nacionalnega programa razvoja socialnega varstva se je že pred dobrim desetletjem začel odvijati proces deinstitucionalizacije, ki v ospredje postavlja integracijo marginalne skupine ljudi v družbo. Dom upokojencev in oskrbovancev Impoljca v ustanoviteljstvu države je tako danes kombiniran javni socialno varstveni zavod za odrasle osebe, ki izvaja socialnovarstvene storitve za področje celovite skrbi za odrasle osebe, predvsem pa za področje zavodskega varstva odraslih oseb. Opravlja dejavnost domov za starejše ter posebne oblike varstva za odrasle osebe z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem razvoju in osebe s težavami v duševnem zdravju. Upravičencem nadomešča ali dopolnjuje funkcijo doma in družine, zlasti pa bivanje, organizirano prehrano, socialno ter zdravstveno varstvo, nego, oskrbo in rehabilitacijo. Poleg doma na Impoljci in štirih bivalnih enot isti zavod povezuje še domova upokojencev v Sevnici in Brežicah, ki izvajata organizirano obliko skrbi za starejše.


Odlika Doma upokojencev in oskrbovancev Impoljca je poleg institucionalne odličnosti in urejenosti tudi vključenost v lokalno okolje, v katerem in s katerim živi. Tekom leta tako organizirajo različne kulturne in družabne prireditve, med njimi dneve odprtih vrat, razstave, okrogle mize in strokovna srečanja, pa vedno prijetna srečanja s svojci ali praznovanja visokih jubilejev stanovalcev. S tovrstnimi dogodki krepijo in bogatijo tudi sodelovanje z lokalno skupnostjo. Eden takšnih je bil tudi včerajšnji, in ob tej priložnosti je vodstvu in zaposlenim v domu uspešno delo še vnaprej zaželel tudi župan Srečko Ocvirk.