volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Ćrmošnjice

110 let PGD Črmošnjice

Piše: Radio Krka

Čas objave:
18.06.2016 15:27

Danes v Črmošnjicah pri Semiču PGD Črmošnjice praznuje 110. let obsoja društva. Pripravili so pohod, tržnico domače obrti in parado gasilcev in gasilk iz GZ Semič in pobratenih društev.



Knjiga XII. kongresa Gasilske zveze Slovenije iz leta 1993 razkriva obstoj PGD Črmošnjice že od leta 1906. Po ustnem izročilu lahko sklepajo, da je bil pobudnik in soustanovitelj omenjenega društva g. Jakob Lebar, črmošnjiški župnik. O delovanju PGD Črmošnjice do konca 1. svetovne vojne ni podatkov. Leta 1919 se je društvo ponovno organiziralo.

Od takrat je delovalo nepretrgoma, razen med leti 1941 in 1949. V tem obdobju se je večina takratnih prebivalcev, Kočevarjev, odselila in nastalo je zatišje. Med 2. svetovno vojno je pogorela orodjarna s stolpom. Gasilski dom so uporabljali v različne namene, tudi za potrebe vojske. Vsa oprema je bila uničena. Po vojni se je izkazalo, da vas nujno potrebuje gasilsko društvo. 9. novembra 1949 se je zbralo dvanajst aktivnih prostovoljcev, ki so na novo registrirali PGD.

Kljub temu da v Črmošnjicah ni bilo veliko stalnih krajanov, so člani pokazali veliko mero vztrajnosti, inovativnosti in volje pri temeljitem obnavljanju doma. Društvo se je spopadalo z velikim pomanjkanjem denarja. Člani so prirejali gasilske veselice in z izkupičkom počasi izpopolnjevali skromno gasilsko opremo.

V letih po osamosvojitvi se je razvoj društva odvijal hitreje. S skupnimi močmi so člani povečali orodjarno, zgradili asfaltirano igrišče, postavili vrtno uto in obnovili fasado gasilskega doma. Lično je urejena tudi okolica. Vsega tega ne bi dosegli brez močne podpore Gozdnega gospodarstva Poslovne enote Črmošnjice in njegovega takratnega vodje g. Alojza Puhana, ki je razumel vse naše težave. Tudi Občina Semič je izkazala pripravljenost za reševanje potreb društva. Takratni župan, Janko Bukovec, je bil vedno pripravljen podpreti naše zamisli in uspel pridobiti marsikatero sponzorstvo. V vsa dela je bilo vloženega tudi ogromno truda članov društva in ostalih krajanov.

V obdobju 2006–2016 je PGD Črmošnjice zaznamovalo veliko pomembnih dogodkov. Najpomembnejše je bilo praznovanje ob 100-letnici obstoja društva leta 2006. Najpomembnejša pridobitev ob 100-letnici je bilo novo gasilsko vozilo GVV-1, ki praznuje 10. rojstni dan. Naslednje leto so zanj uredili garažo, orodišče v garaži, izdelali stojala za opremo in obešalnike za obleke. Staro garažo in orodišče smo preuredili v nove moderne sanitarije. Zaradi potrebe po ogrevanju dvorane so objekt opremili s centralnim ogrevanjem na kurilno olje. 2014 je bilo leto akcije, pridobili smo konstrukcijski les in opaž ter se lotili zamenjave kritine. 5-dnevni projekt trdega dela na hudi vročini je prinesel odlične rezultate; gasilski dom je postal praktično nov. Lani smo uredili notranjost dvorane gasilskega doma, postavili smo obrobno keramiko pri tleh, pobrusili betonska tla in jih prebarvali.

Danes predstavlja PGD Črmošnjice temeljni most v vasi, saj povezuje ljudi s kraji naše občine in tudi drugimi kraji. Je steber dogajanja v vasi, kar dokazuje tudi dejstvo, da se na igrišču zbira veliko mladih in starejših, ki se ukvarjajo z rekreacijo in radi pomagajo pri raznih delovnih akcijah. V domu se vsakoletno odvijajo zelo obiskane proslave ob dnevu žena in materinskem dnevu, na katerih naši otroci pokažejo znanje in zagnanost z igro, besedo in pesmijo.


Milenko Vukojevič


Polona Kambič, županja Semiča